Bănci și Asigurări

BRD a raportat un profit net de 533 mil. lei

BRD a raportat un profit net de 533 mil. lei

Autor: Cristian Hostiuc

14.02.2011, 11:17 28

BRD-Groupe Societe Generale (BRD), a doua bancă de pe piaţă dupăvaloarea activelor, a înregistrat anul trecut un profit netconsolidat de 533 mil. lei (127 mil. euro), în scădere cu 31% faţăde 2009, potrivit raportului preliminar transmis Bursei.

Anul trecut, tot sistemul bancar a raportat o pierdere de 304mil. lei, ceea ce înseamnă că rezultatul BRD-ului este cu multpeste rezultatul celor din sistem. BRD este cea mai profitabilăbancă de pe piaţă.

Anul trecut, economia a scăzut cu 2%, peste 10.000 de firme auintrat în insolvenţă iar din economie s-au topit afaceri de peste10 miliarde de euro.

Rezultatul consolidat cuprinde profitul băncii, care a fost anultrecut de 501 mil. lei, în scădere cu 36% faţă de 2009, şiprofiturile celorlalte subsidiare ale grupului (BRD Sogelease şiBRD Finance).

Profitul brut operaţional la nivel de grup a crescut cu 8% anultrecut, la 2,245 mld. lei, în timp ce cheltuielile cu provizioaneleaferente creditelor neperformante (costul riscului) au crescut cu41%, la 1,598 mld. lei.

"În contextul unui an 2010 dezamăgitor pentru economiaromânească, rezultatele obţinute de bancă traduc o bună capacitatede rezistenţă şi mai ales soliditatea BRD. Abordăm anul 2011 cuîncredere, pentru că ne bazăm atât pe forţa noastră, cât şi pesprijinul băncii noastre mamă, scenariul pe care îl luăm înconsiderare cuprinzând o ameliorare moderată a conjuncturiieconomice. Considerăm că 2011 va ramâne totuşi, un an dificil, înspecial în ceea ce priveşte nivelul ridicat al costului net alriscului. Ramânem pe de altă parte încrezători în faptul că, petermen lung, România ar trebui să-şi reia creşterea economicăsusţinută şi durabilă", a declarat Guy Poupet, preşedintele -director general al BRD.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO