Bănci și Asigurări

BRD contesta in justitie amenda de 5 mil. euro primita de la Consiliul Concurentei

30.11.2008, 17:38 102

BRD-SocGen, a doua banca din sistem, a contestat in justitie amenda de 5 milioane de euro primita de la Consiliul Concurentei (CC) in urma unui control de la sfarsitul lunii octombrie.

Potrivit CC, banca a fost amendata deoarece a refuzat o inspectie inopinata si timp de cateva ore nu le-a permis accesul in banca reprezentantilor autoritatii din domeniul concurentei. Aceasta inspectie a facut parte dintr-o investigatie a CC cu privire la o posibila intelegere intre agentii economici de pe piata serviciilor bancare si interbancare. Dintre cele zece banci la care s-au facut controale, doar BRD nu a permis accesul reprezentantilor CC, potrivit autoritatii.
"Caracterul inopinat al inspectiei a fost compromis, intrucat reprezentantilor Consiliului Concurentei nu le-a fost permis accesul in sediul bancii pentru o perioada de cateva ore, in vederea exercitarii prerogativelor conferite de lege. Astfel, a existat posibilitatea unor potentiale schimburi de informatii intre entitatile supuse controlului, precum si o eventuala alterare a documentelor vizate de inspectie. Ulterior, accesul inspectorilor de concurenta a fost permis", a declarat Simona Barbu, purtatorul de cuvant al CC.
Oficialii BRD afirma ca masura este ilegala si ca au contestat-o deja in justitie.
"Inceput si realizat in conditii care nu au fost clarificate nici pana in acest moment, BRD-Groupe Societe Generale a permis controlul in ciuda faptului ca solicitarea inspectorilor de concurenta era afectata de mai multe vicii de fond si de forma. Aceasta amenda nu a fost aplicata ca urmare a constatarii de catre Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurentiale savarsite de BRD. BRD considera ca masura dispusa este ilegala si netemeinica, ea fiind de altfel deja atacata in instanta", sustin oficialii bancii.
BRD a facut plangere la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, dosarul fiind acum pe rolul instantei de judecata.
Aceasta este a doua oara cand Concurenta amendeaza un agent economic pentru refuzul de a se supune unei inspectii inopinate.
Un astfel de refuz reprezinta o contraventie si, potrivit legislatiei din domeniul concurentei, se sanctioneaza cu 1% din cifra de afaceri inregistrata in anul financiar anterior sanctionarii.
Potrivit CC, investigatia din care a facut parte si BRD are in vedere anumite conduite comerciale din acest sector si nu analizeaza aspecte privind stabilitatea si solvabilitatea sistemului bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO