Bănci și Asigurări

BRD îşi face program de finanţare prin obligaţiuni de 3 mld. €

BRD îşi face program de finanţare prin obligaţiuni de 3 mld. €

Autor: Razvan Voican

26.03.2012, 00:06 678

BRD-SocGen, a doua mare bancă după active şi cea mai profitabilă de pe piaţă, va lansa de anul acesta un program de finanţare prin obligaţiuni cu scadenţa de până la 10 ani, plafonul valoric fiind stabilit la 3 mld. euro până în 2015.

Proiectul face parte din strategia de diversificare a surselor de finanţare pe termen mediu şi lung şi urmează să fie supus aprobării acţionarilor convocaţi pe 26 aprilie.

Consiliul de administraţie al BRD a aprobat deja programul-cadru de finanţare de tipul MTN (Medium Term Notes), stabilind că obligaţiunile vor putea fi emise în orice valută. Comitetul de direcţie urmează să decidă care vor fi pieţele pe care vor fi emise titlurile şi să selecteze aranjorii programului. BRD va colabora în acest proiect cu divizia de specialitate a băncii-mamă, SocGen Corporate&Investment Banking.

BRD va deveni astfel a doua bancă din România după BCR care implementează un program propriu de finanţare pe termen mediu de pe pieţele externe şi astfel îşi poate diminua dependenţa de creditele de la banca-mamă.

Creditarea nu va creşte cu mai mult de 5%

Soldul creditelor acordate de BRD va creşte în acest an cu 4 - 5%, potrivit ţintelor bugetate pentru 2012, după ce în 2011 creşterea a fost de numai 1,3%, până la 34,3 mld. lei (8 mld. euro). Banca ia în calcul un scenariu de ieşire din criză în mod progresiv, dar cu incertitudini care încă persistă. La retail, BRD are în vedere relansarea graduală a producţiei de credite prin oferte promoţionale la creditele de consum şi încercând să atragă clienţi cu venituri ridicate, în timp ce pe segmentul ipotecarelor mizează mai departe pe programul "Prima casă" şi pe promovarea principalului său produs de profil - "Casa de 10".

În zona persoanelor juridice, BRD şi-a stabilit ca obiectiv dezvoltarea ofertei pentru IMM-urile din sectorul agricol, participarea la programe de finanţare din fonduri europene şi de la BERD, precum şi menţinerea prezenţei puternice în sectoare care pot contribui la relansarea economiei: infrastructură, energie, mari comercianţi.

La depozite, BRD şi-a bugetat o creştere a soldului de 6-7%, în condiţiile în care anul trecut creşterea a fost de 1,2%, până la 30,4 mld. lei (7 mld. euro). Banca a înregistrat în 2011 un raport credite/depozite de 111%, sub media pieţei, dar vrea să-l îmbunătăţească în continuare.

Dinamizarea creditării ar urma să susţină o creştere de 5-6% a rezultatului operaţional brut după scăderea de peste 14% înregistrată în 2011, până la 1,8 mld. lei. În acelaşi timp, BRD se aşteaptă la o scădere neprecizată a costului net cu provizioanele pentru riscul de credit. În 2011 acesta a sărit cu aproape 42%, la 1,25 mld. lei.

Cheltuielile operaţionale sunt prevăzute să urce cu numai 1%, banca având în vedere limitarea costurilor cu utilităţile, cu deplasări şi protocol, dar şi cu securitatea agenţiilor, inten­ţionând să reducă numărul paznicilor din sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO