Bănci și Asigurări

​Brexit: Bancherii se pregătesc de exod. „Mâinile băncilor internaţionale tremură deasupra butonului de relocare”. Unele companii din sectorul imobiliar le găsesc deja băncilor noi locaţii

​Brexit: Bancherii se pregătesc de exod. „Mâinile...

Autor: Catalina Apostoiu

25.10.2016, 19:16 2307

Băncile vor începe să-şi relocheze operaţiunile în afara Marii Britanii către sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor în condiţiile în care acestea se aşteaptă la un Brexit dur, potrivit lui Anthony Browne, CEO al grupului de lobby din sectorul bancar BBA, scrie Bloomberg.

“Mâinile băncilor internaţionale tremură deasupra butonului de relocare”, a scris acesta în ziarul Observer. “Multe bănci mai mici intenţionează să-şi înceapă relocarea înainte de Crăciun; băncile mai mari sunt aşteptate să înceapă în primul trimestru al anului viitor”.

Fără a da nume de bănci, Browne a arătat că băncile nu pot aştepta până în ultimul minut şi trebuie să-şi facă planuri “pentru ce e mai rău”.

În acest context, unele companii din sectorul imobiliar le găsesc deja băncilor noi locaţii. Investitorii imobiliari încearcă să profite de deficitul de birouri disponibile din Paris, Frankfurt şi Amsterdam. Lipsa de noi dezvoltări şi cererea locală în creştere au împins deja ratele de neocupare pentru spaţii de calitate din districtele de business ale acestor oraşe la cele mai scăzute niveluri din aproximativ un deceniu, potrivit Savills.

Plecarea bancherilor ar da dureri de cap ministrului britanic de finanţe Philip Hammond.

Sunt în joc aproximativ 66 miliarde de lire sterline (81 miliarde de dolari) sub formă de taxe plătite de serviciile financiare în 2014-2015, echivalentul a 11% din veniturile fiscale.

Dacă rolul sectorului financiar va fi diminuat, salariile celor 1 milion de angajaţi din sector ar putea scădea la rândul lor, reducând astfel suma sub formă de taxe plătită de aceştia.

Guvernul britanic ar putea fi de asemenea nevoit să sacrifice venituri pentru a face Londra mai atractivă pentru industria financiară.

Potrivit The Sunday Times, consilierii premierului Theresa May au pus la punct un plan de reducere a impozitului corporativ la 10% de la 20%, această reducere urmând să constituie o “opţiune nucleară” dacă UE ar bloca un acord de comerţ liber sau ar refuza companiilor financiare accesul la piaţa unică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO