Bănci și Asigurări

Briefingul zilei de 18 octombrie 2023

Briefingul zilei de 18 octombrie 2023
19.10.2023, 00:06 101

» Prioritate pentru femeile gravide şi pentru cei însoţiţi de copii sub 5 ani la case şi ghişee

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum şi pentru persoane însoţite de copii cu vârsta de până la cinci ani. Legea a fost adoptată în luna iunie de Camera Deputaţilor. Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private.

 

» Peste şapte tone de deşeuri din Olanda, oprite la intrarea în ţară

Poliţiştii de frontieră sătmăreni, în cooperare cu lucrători din cadrul Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului nu au permis intrarea în ţară a unui mijloc de transport încărcat cu peste şapte tone de produse second-hand provenite din Olanda, scrie Mediafax. Marfa urma să ajungă la patru organizaţii din România, iar autorităţile au constatat că nu deţine certificate de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

 

» Războiul din Israel atinge noi cote de tensiune

Situaţia din Gaza scapă de sub control, a avertizat, miercuri, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CNN. Tedros a spus că proviziile OMS au rămas blocate la graniţă timp de patru zile, adăugând că „în fiecare secundă în care aşteptăm să primim ajutor medical, pierdem vieţi”. El a cerut încetarea violenţei din toate părţile şi accesul imediat pentru a începe să livreze provizii salvatoare în Gaza.  Sute de oameni au murit, marţi, în urma unei explozii de la spitalul din oraşul Gaza, care adăpostea mii de persoane strămutate, au declarat oficialii palestinieni.

 

» Preţul aurului urcă la maximul ultimelor 4 săptămâni

Preţul aurului a crescut miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni, în condiţiile în care îngrijorările legate de conflictul din Orientul Mijlociu au stimulat cererea de active sigure, raportează Financial Times. Aurul a crescut cu până la 1%, atingând un maxim de 1.942,85 dolari pe uncia troy, înainte de a diminua câştigurile şi de a creşte cu aproximativ 0,8%. Armata israeliană a bombardat Gaza cu atacuri aeriene în anticiparea unei invazii terestre pe scară largă împotriva Hamas, grupare care a lansat o incursiune în sudul Israelului luna aceasta.

 

» Vladimir Putin a mers cu valiza nucleară în China

Cu ocazia vizitei sale în China, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a fost filmat mergând către o întâlnire înconjurat de securitate şi urmat de doi ofiţeri de marină ruşi în uniformă, fiecare purtând câte o servietă. Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradiţional de un ofiţer de marină. Cunoscută drept „Cheget” (numit după Muntele Cheget din Munţii Caucaz), servieta se află tot timpul la preşedinte, dar este foarte rar filmată, scrie Reuters.

 

» Patru parlamentari vor trecerea Agenţiei Naţionale Antidrog în subordinea Ministerului Sănătăţii

Parlamentarii REPER Andrei Lupu, Simina Tulbure, Oana Cambera şi Daniel Toda au depus o iniţiativă legislativă ce vizează trecerea Agenţiei Naţionale Antidrog din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Ministerului Sănătăţii, scrie Mediafax. Iniţiatorii propunerii legislative subliniază că această schimbare ar poziţiona România alături de ţări precum Irlanda, Suedia, Finlanda, Austria, Portugalia, Spania, Croaţia şi Bulgaria, care au în subordinea ministerelor sănătăţii instituţiile echivalente Agenţiei Naţionale Antidrog din România.

 

» Alertă cu bombă în şase aeroporturi din Franţa

Şase aeroporturi din Franţa au fost evacuate miercuri dimineaţă în urma unor „ameninţări de atentat” primite prin e-mail, a declarat, pentru AFP, o sursă din cadrul poliţiei. Aeroporturile vizate sunt Lille, Lyon (Bron), Nantes, Nisa, Toulouse şi Beauvais, a adăugat sursa AFP. Conform Le Figaro, grupul ADP care gestionează aeroporturile pariziene, a asigurat că nu este preocupat, în acest moment, de aceste ameninţări cu bombă, care par să afecteze aproape toate marile aeroporturi franceze.

 

» Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia, soluţionate mai rapid

Circa 5.000 de dosare de pensii ale cetăţenilor români sunt în prezent întârziate în Italia, dar autorităţile au promis luarea unor măsuri astfel încât acestea să fie soluţionate mai rapid. Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg o întâlnire cu Marina Elvira Calderone, ministru al muncii şi politicilor sociale din Italia.

Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situaţia recunoaşterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia. Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoaşterii drepturilor respective se desfăşoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.

 

»  Iran apel la ţările islamice să impună sancţiuni economice Israelului

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat miercuri că membrii Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) ar trebui să impună un embargo petrolier şi alte sancţiuni asupra Israelului şi să expulzeze toţi ambasadorii israelieni, potrivit Reuters. O reuniune de urgenţă a OCI are loc în oraşul saudit Jeddah pentru a se discuta despre escaladarea conflictului israeliano-palestinian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO