Bănci și Asigurări

Business internaţional: băncile ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 50 mld. dolari pentru a susţine noile unităţi europene înfiinţate după Brexit

Business internaţional: băncile ar putea avea nevoie de...

Autor: Anca Olteanu

02.08.2017, 00:00 104

Băncile ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare în valoare de 30-50 de miliarde de dolari pentru a susÅ£ine noile unităţi europene înfiinÅ£ate după Brexit, potrivit unui raport publicat de compania de consultanţă Oliver Wyman, citat de Bloomberg. 

Capitalul suplimentar este echivalentul a 15 până la 30% din fondurile proprii alocate de marile bănci internaţionale pentru continentul european, potrivit raportului firmei de consultanţă specializată pe servicii financiare şi bancare.

ÃŽn plus, costurile operaÅ£ionale ar putea creÅŸte cu un miliard de dolari, în contextul în care posturile din Londra vor fi dublate în unităţile de pe continent. Un Brexit dur, în urma căruia băncile ar pierde accesul privilegiat la piaÅ£a unică din Uniunea Europeană, „ar fragmenta piaÅ£a bancară europeană. ÃŽn plus, ar face activitatea bancară semnificativ mai puÅ£in profitabilă. Băncile ar putea pierde două puncte procentuale din rentabilitatea fondurilor proprii“, susÅ£in analiÅŸtii de la Oliver Wyman. 

Băncile cu operaÅ£iuni în Marea Britanie înfiinÅ£ează unităţi pe continent, cele mai multe alegând oraÅŸul Frankfurt. Pierderea accesului la piaÅ£a unică ar putea genera transferul a 35.000 de locuri de muncă din sectorul financiar-servicii din Marea Britanie, incluzând 17.000 de joburi din cadrul băncilor generaliste, estimează Oliver Wyman. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO