Bănci și Asigurări

Când te vei întreba la pensie de ce primeşti o sumă aşa mică, statul îţi va răspunde că ţi-a oferit posibilitatea unei economisiri deductibile fiscale prin pensia facultativă

Autor: Luciana Georgescu

26.06.2014, 00:05 7960
Populaţia îmbătrânită, o rată a natalităţii scăzute şi o speranţă de viaţă cu aproape 20% mai mare decât în prezent sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii ar putea să ia în calcul sistemul de pensii facultative, a declarat Lucian Anghel, CEO al BCR Pensii la ZF Live.
 
„Statisticile arată că va fi mare nevoie de această pensie. Va fi o perioadă mai lungă de trăit după 60 de ani şi un procent ridicat al populaţiei de peste 65 de ani. Astfel sistemul public de pensii trebuie restructurat“, a spus Anghel. Pensiile facultative presupun plata unei contribuţii lunare, atât de către angajator (150 lei/lună), cât şi de către participant (150 lei/lună), deductibile fiscal în contul bancar al fon­­dului de pensii, urmând ca suma eco­nomisită să fie folosită de participant la vârsta de 60 de ani. „Principalul avantaj îl reprezintă deducti­bilitatea fiscală - pentru suma respec­tivă nu se plăteşte impozitul pe profit de 16%“, a spus Anghel.
 
El a mai precizat că acestui avantaj fiscal i se adaugă randamentele pe termen lung, care în unele cazuri pot chiar dubla fondul de pensii al participantului. La o acumulare de 800 de euro pe an timp de 30 de ani, principalul este de 24.000 euro. Dacă se adaugă şi randa­mentele, valoarea contului unui participant ar putea ajunge la 50.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO