Bănci și Asigurări

Cardurile de credit au tinut in viata finantarile de consum

28.02.2010, 23:10 46

Cardurile de credit au ramas anul trecut motorul imprumuturilorde consum pentru persoane fizice, portofoliile bancilor pe acestsegment inregistrand cresteri de doua cifre in ciuda inghetariicreditelor de valoare mai mare per ansamblul pietei.

UniCredit Tiriac Bank, aflata pe locul sase in clasamentul dupaactive al bancilor, a avut anul trecut o crestere cu 40% anumarului cardurilor de credit, pana la 310.000 de carduri, in timpce sumele aprobate in 2009 s-au dublat comparativ cu anul anterior,spun reprezentantii bancii.

Pe cardurile in lei, de exemplu, UniCredit a aprobat anul trecutlinii de credit de 50,9 milioane de lei, in crestere cu 140% fatade 2008, in timp ce pe cardurile in euro sumele acordate s-autriplat, pana la 170.500 de euro.

In cazul mai multor banci, insa, valoarea sumelor aprobate ascazut anul trecut la jumatate comparativ cu liniile de creditacordate in 2008, chiar daca portofoliile de carduri au inregistratcresteri semnificative.

"Avand in vedere climatul economic si scaderea abrupta a pieteicreditelor in general, au fost aduse ajustari minore procesului deaprobare si emitere a cardurilor de credit", explica AdrianChichita, director adjunct retail la OTP Bank, scaderea ritmului decrestere a sumelor aprobate.

OTP a inregistrat anul trecut o crestere cu 30% a portofoliuluitotal de carduri, mizand atat pe cardurile de credit, cat si pecele de debit. Banca a ajuns in decembrie la 147.000 de carduri,dar anul acesta se asteapta la un ritm de crestere a portofoliuluimai mare decat in 2009. Sumele acordate anul trecut au fost de 4mil. lei anul trecut, la jumatate fata de 2008.

Austriecii de la Raiffeisen Bank au emis anul trecut 60.000 decarduri de credit, in scadere cu o treime fata de 2008, avand invedere reticenta la indatorare a populatiei, spun oficialiibancii.

"In 2010 ne asteptam sa avem o cerere pentru cardurile de creditcel putin la nivelul anului trecut si estimam o crestere a cereriiin a doua jumatate a anului", a declarat Aurelian Stoenescu,director de carduri la Raiffeisen. Banca a urmat in 2009 tendintapietei, inasprind usor politica de scoring.

Sute de milioane de lei pe carduri premium

Cele mai multe banci au in oferta carduri premium, adresateclientilor cu venituri peste medie, care dincolo decaracteristicile clasice ale unui card de credit ofera avantaje cumar fi asigurare de calatorie, acces in saloanele VIP dinaeroporturi sau reduceri la cumparaturi efectuate in diverselocatii.

  • Raiffeisen Bank are in portofoliu circa 11.000 de carduri decredit premium, cu o valoare a liniilor de credit aprobate de 110mil. lei.
  • UniCredit are circa 3.600 de carduri premium, iar anul trecut aaprobat pe acest segment sume de 36,6 mil. lei si de aproape ojumatate de milion de euro.
  • OTP Bank avea in decembrie 700 de carduri Visa Gold siMasterCard Platinum
  • GarantiBank are peste 2.250 de carduri premium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO