Bănci și Asigurări

Care sunt pariurile bancherilor pentru cursul leu/euro în 2011

Care sunt pariurile bancherilor pentru cursul leu/euro în 2011

Autor: Liviu Chiru, Razvan Voican

03.01.2011, 23:59 1021

Eurova rămâne peste nivelul de 4,2 lei cel puţin până în martie, chiardacă leul a început anul cu o apreciere surprinză toare de 2 banipână la 4,27 lei/euro. Cursul înregistrase doar oscilaţ ii foartemărunte în jurul palierului de 4,3 lei pentru un euro în ultimaparte a anului 2010.

Abia spre sfârşitul anului se va putea vedeaun leu uşor mai puternic, însă până atunci rămân importante semnede întrebare, consideră experţii care au răspuns solicitării ZF dea furniza o proiecţ ie privind evoluţia euro pe parcursul lui2011.

În 2010 acest nivel de curs a ajutatexporturile să crească cu ritmuri de aproape 30%, însă anul acestaprovocările sunt importante, având în vedere că cererea pe pieţeleexterne va fi afectată de măsurile de austeritate luate demajoritatea statelor europene.

Pe de altă parte, nivelul actual al cursuluieste usturător pentru cei care s-au împrumutat în valută în 2007 şi2008, când euro era cu 20% mai jos, iar dificultăţ ile lor se vădîn creşterea tot mai rapidă a restanţelor.

Claudiu Cercel, vicepreşedinte executivresponsabil cu pieţele financiare la BRD, vede euro la 4,25 lei lasfârşitul primului trimestru. Pentru restul anului el anticipează otendinţă de apreciere uşoară a monedei naţionale, astfel că pefinal de an se aşteaptă la 4,20 lei/euro.

Doar uşor mai optimiş ti, analiştii BCRanticipau în decembrie că euro va fluctua anul acesta între 4,1 şi4,3 lei, un coridor doar uşor mai îngust decât cel consemnat în2010. Leul a început cu dreptul anul 2011, în registrând oapreciere considerabilă - cotaţiile au coborât de la 4,28 lei/euro,în ultima şedinţă de tranzacţionare din decembrie, la 4,26lei/euro.

Banca Naţională a calculat un curs de 4,2698lei pentru un euro, cu 1,5 bani, sau 0,35%, sub nivelulprecedent.

Totuşi, analiştii spun că este prea devreme săvorbim despre o tendinţă consistentă deîntărire.

Cristian Sporiş, şeful trezoreriei RaiffeisenBank, consideră că este de aşteptat un curs stabil în 2011. Elcrede că am putea vedea oscilaţii într-o bandă îngustă deplus/minus 2%. Aceasta înseamnă că euro ar rămâne în intervalul4,2-4,4 lei.

Cititorii ZF care au votat în cadrul unuisondaj pe www.zf.ro se arată de asemenea rezervaţi faţă deposibilitatea unei aprecieri semnificative a leului. Aproape 36%dintre cei care au votat consideră că euro va rămâne în intervalul4,2-4,4 lei anul acesta, în timp ce aproape 35% văd cursul uşor maijos, între 4 şi 4,2 lei/euro.

Doar puţin peste 12% consideră că leul s-arputea întări la un curs de mai mic de 4 lei/euro, în timp ce 16% seaşteaptă ca euro să urce peste 4,4 lei. În cadrul sondajului auvotat aproape 1.300 de cititori.

"În lumina comentariilor oficialilor BănciiNaţionale, scenariul unei deprecieri permise a leului pentrupotenţarea competitivităţii exporturilor nu este o variantă de luatîn considerare nici pentru prima jumătate a acestui an. Mai mult,banca centrală tinde să îşi exercite în continuare controlul asupracursului de schimb, beneficiind de tranşele încasate de la FMI şiimpunându-şi punctul de vedere cu privire la o cotaţie a euro sub4,3 lei", spune Otilia Ciotău, economistul-şef al PiraeusBank.

Ea consideră astfel că euro ar putea să seafle la 4,28- 4,29 lei la sfârşitul lui martie, adică la nivelul lacare a încheiat şi anul trecut. Totodată, ea consideră că în primultrimestru se vor menţine presiuni de depreciere a leului,alimentate inclusiv de cumpărările importante de valută alebăncilor, care trebuie să constituie provizioane importante pentrucreditele în devize care înregistrează probleme. "Pe final de aneste posibilă o evoluţie contrară. Trecerea la StandardeleInternaţionale de Raportare Financiară - impusă de BNR începând cu2012 - va determina probabil vânzări de valută din cauza diminuăriisumelor provizionate, determinată de aplicarea unor reguli mai laxeîn comparaţie cu standardele româneşti de contabilitate",anticipează Ciotău. Astfel, ea vede euro coborând spre 4,05-4,15lei în decembrie.

"Aprecierea leului în ultimele două şedinţe afost semnificativă, însă noi mizăm pe revenirea economiei şiîmbunătăţirea sentimentului în piaţă mai degrabă în a doua parte aanului 2011. Pe de altă parte, au existat o serie de surprizeplăcute dinspre sistemul public, care probabil justifică şi nivelulcursului, însă rămâne de văzut dacă este vorba despre o aprecieretemporară sau o tendinţă", spune Rozalia Pal, economistul-şef alUniCredit Ţiriac Bank. În actuala proiecţie, UniCredit aşteaptă unnivel de curs de 4,33 lei pentru un euro în martie. Abia spresfârşitul anului euro ar urma să coboare la 4,2lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO