Bănci și Asigurări

Castigul CEC la noua luni se dubleaza

30.10.2007, 19:23 9

CEC, ultima banca comerciala ramasa in portofoliul statului, a obtinut in primele noua luni un profit net de 70 de milioane de lei (ceva mai mult de 21 de milioane de euro).
Comparativ cu profitul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, profitul net marcheaza o crestere cu 112% in lei. Profitul brut aferent primelor trei trimestre a fost de 82,6 milioane de lei (25 de milioane de euro), respectiv cu 79% mai mare decat rezultatul obtinut pe tot anul 2006.
Activele bancii au urcat cu 45% fata de septembrie trecut, pana la 8,88 miliarde de lei (2,64 miliarde de euro).
"Rezultatele la 30 septembrie ne dau posibilitatea, in perioada urmatoare, sa ne concentram, in principal, pe realizarea obiectivelor strategice anuntate pentru faza intai de dezvoltare, pana in 2009, si anume modernizarea si eficientizarea bancii", spune Radu Ghetea, presedintele CEC.
Cu o crestere a activelor pe ultimele 12 luni de numai 45%, CEC cade acum in clasamentul bancar in urma austriecilor de la Volksbank, ale caror active au sarit de 2,72 miliarde de euro in septembrie, pe fondul unei cresteri cu 166%. Expansiunea rapida a retelei, care a sustinut dezvoltarea afacerilor, a pus presiune pe profitabilitatea Volksbank: austriecii au castigat de la inceputul anului numai 16,2 milioane de euro, in crestere totusi cu 60% comparativ cu anul precedent.
BNR nu mai publica date privind ierarhia bancilor locale, insa potrivit estimarilor jucatorilor, CEC ar fi coborat, dupa aceasta rocada, pe pozitia a zecea. Portofoliul creditelor CEC a urcat cu 65% din septembrie anul trecut, pana la 4,8 miliarde de lei (echivalentul a 1,4 miliarde de euro). Depozitele atrase de la clientela au urcat mai incet, cu 33%, pana la 7 miliarde de lei (2 miliarde de euro).
CEC noteaza si dezvoltarea portofoliului de carduri de credit, care a ajuns la 400.000 de unitati in septembrie. Banca avea in septembrie fonduri proprii de putin peste un miliard de lei (322 de milioane de euro), nivel aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO