Bănci și Asigurări

Cât are investiţii „Pensia mea“, fondul Pilon III al Băncii Transilvania la BVB. În februarie fondul şi-a dublat expunerea la Sphera

Cât are investiţii „Pensia mea“, fondul Pilon III...

Autor: Liviu Popescu

06.04.2023, 07:23 1523

„Pensia mea“, fond de pensii facultative (Pilon III) administrat de BT Pensii, companie a grupului financiar Banca Transilvania, este investitor la companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, precum Petrom, One United Properties, Sphera, Electrica, Digi, Transgaz, cu un total de aproximativ 35 de milioane de lei.

Alte 18 mil. lei merg în obligaţiuni, la BCR, Raiffeisen şi UniCredit, şi aproape 100 mil. lei în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor, arată cele mai recente date din raportul de la februarie 2023.

La Bursa de Valori Bucureşti, cele mai mari investiţii sunt la Fondul Proprietatea (5,6 mil. lei), Petrom (4,9 mil. lei), Transgaz (3 mil. lei).

Chiar dacă are o valoare scăzută şi re­pre­zintă doar 0,03% din activul Pensia Mea, pe lista investiţiilor se găseşte şi singurul plasament al vreunui fond de pensii private la prima companie din IT de la Bursa de la Bucureşti: Bittnet Systems.

 Astfel Pensia Mea are 44.000 de lei la Bittnet, companie care s-a listat în aprilie 2015 la o capitalizare de 8 mil. lei. În prezent Bittnet este evaluată de investitori la 155 mil. lei.

Pensia Mea este acţionar şi la dezvoltatorul imobiliar One United Properties, cu o deţinere de 168.000 de lei. Potrivit datelor ZF, pe celălalt palier al fondurilor de pensii private, cel Pilon II, doar BCR Pensii şi Metropolitan au investit la compania antreprenorială. Calculele realizate de ZF arată că în februarie 2023 Pensia Mea şi-a dublat investiţia la Sphera Group la 459.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO