Bănci și Asigurări

Cât de solvabil şi lichid a fost sistemul bancar în 2023, cât a fost raportul credite/depozite şi la ce nivel a ajuns rata NPL? Solvabilitatea sistemului bancar românesc a depăşit 20%, lichiditatea a trecut de 280%, raportul credite depozite a coborât sub 68%, iar rata de neperformanţă NPL a scăzut la un minim de 2,3% la final de 2023

Cât de solvabil şi lichid a fost sistemul bancar în...

Autor: Claudia Medrega

11.02.2024, 12:55 296

„Toate aceste evoluţii pozitive ale sistemului bancar, într-un context macroeconomic şi geopolitic incert, marcat de persistenţa unor dezechilibre, au demonstrat rezilienţa sistemului bancar românesc, aspect menţionat şi în declaraţia de presă a reprezentanţilor FMI, publicată la finalul misiunii FMI din luna ianuarie 2024, potrivit căreia sistemul bancar menţine poziţii solide de capital, lichiditate şi profitabilitate“, susţine BNR.

Lichiditatea sistemului bancar†românesc s-a îmbunătăţit în 2023 faţă de anul 2022, poziţionându-se, de asemenea, şi peste valorile sectorului bancar din UE. Totodată, solvabilitatea sistemului bancar s-a menţinut peste 20%, depăşind cerinţele prudenţiale aplicabile, precum şi media europeană. Iar rata NPL a coborât la 2,3%, potrivit datelor BNR.

„Sectorul bancar românesc a continuat tendinţa de îmbunătăţire a condiţiei sale financiare şi prudenţiale, în pofida provocărilor generate de contextul macroeconomic şi geopolitic dificil al anului 2023“, susţine banca centrală.

Concret, creşterea înregistrată de indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR - Liquidity Coverage Ratio) a fost semnificativă (281% la finele anului 2023, faţă de 209% în 2022), nivelul indicatorului depăşind cu mult limitele reglementate (100%) şi pe cele ale mediei europene (160,7% la septembrie 2023, ultima dată disponibilă).

Şi indicatorii de evaluare a solvabilităţii s-au menţinut peste cerinţele prudenţiale aplicabile, valoarea acestora fiind superioară mediei europene, respectiv 22,3%, faţă de media UE de 19,9% în septembrie 2023, reiese din datele BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO