Câţi bani aţi câştigat cu pensiile private? Fondurile de pensii obligatorii Pilonul II au adus un câştig mediu de doar 1.054 de lei pentru fiecare participant în cei 10 ani de funcţionare

11 oct 2017 Autor: Anelis Baciu

După 10 ani de contribuţie la un fond de pensie privată obligatorie cei mai mulţi dintre români au strâns în cont circa 5.400 de lei, cea mai mare parte din bani fiind formată din sumele virate anual, arată un calcul prezentat ieri de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) la conferinţa „Primii 10 ani de pensii private obligatorii în România“.

În medie un participant a virat timp de 10 ani contribuţii anuale totale de 4.362 lei din salariul brut la un fond de pensii Pilonul II, în timp ce câş­ti­gul pe care i l-a generat admi­nis­tratorul fon­du­­­lui s-a situat la circa 1.267 de lei. Partici­pan­tul la Pilonul II nu a încasat în cont efectiv 1.267 de lei, ci doar 1.054 de lei, având în vede­re că a trebuit să plătească co­mi­sioane în va­loa­­re de 213 lei adminis­trato­rului fondului de pensii. Pe lângă aceste co­mi­sioane, la vârsta pen­sio­nării participantul la Pilonul II va tre­bui să plătească un impozit de 16% din va­loa­rea totală a sumei din cont.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2017

 
Cuvinte cheie:
pensii
, pilonul ii
, fonduri
, functionare
, castigare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide