Bănci și Asigurări

Câţi bani au câştigat SocGen şi Erste ca să găsească investitori străini pentru cei 1,5 mld. euro luaţi de Finanţe

Câţi bani au câştigat SocGen şi Erste ca să găsească investitori străini pentru împrumutul de 1,5 mld. Euro luat de Finanţe

Bogdan Drăgoi spune că a plătit la jumătate faţă de „cât se plăteşte pe pieţe“

Autor: Voican Razvan

19.06.2011, 23:50 1492

Société Générale şi Erste Group, cele două bănci angajate caaranjori şi dealeri ai emisiunii de 1,5 mld. euro lansate deRomânia acum o săptămână pe piaţa externă, au încasat de laMinisterul Finanţelor un comision de 0,075% din valoareatranzacţiei, adică 1,125 mil. euro.

Comisionul de anul acesta este dublu faţă de cel achitat anultrecut consorţiului de bănci format din Deutsche Bank, HSBC şi EFGEurobank pentru administrarea emisiunii de eurobonduri în valoarede 1 mld. euro (0,0375%), Finanţele achitând atunci 375.000 deeuro.

Ministerul Finanţelor a dat publicităţii comisionul plătit anultrecut după vehicularea în presă a unor informaţii inexacte, însăpentru emisiunea recentă realizată cu SocGen şi Erste a invocat oclauză de confidenţialitate din contract.

"Singura întrebare la care nu vreau să răspund este legată decomision. Cu cele două bănci avem o discuţie puţin diferită faţă desituaţia celorlalte emisiuni. Există o clauză de confidenţialitatepe care nu putem să o încălcăm. Comisionul plătit de noi a fostjumătate din cât se plăteşte pe pieţe", a declarat Bogdan Drăgoi,secretar de stat responsabil cu Trezoreria şi principalul autor alacestei operaţiuni de finanţare. El a explicat că aranjorii au vrutconfidenţialitate având în vedere că au clienţi şi în alte ţări,unde au alte comisioane. "Comisionul a fost foarte negociat dinpunctul de vedere al Ministerului Finanţelor."

Pe partea juridică, Finanţele au lucrat cu un consorţiu formatdin casele de avocatură Allen & Overy (pe legea britanică) şiRadu Tărăcilă Pădurari Retevoescu.

Nivelul comisionului pe care un emitent îl plăteşte bănciloraranjoare ale unei finanţări externe poate influenţa mai multeaspecte - de la organizarea roadshow-ului de prezentare în maricentre financiare până la capacitatea profesională a experţiloralocaţi pentru tranzacţie. SocGen şi Erste au fost angajate caaranjori pentru întreg programul de finanţare externă prin titluripe termen mediu, în limita unui plafon de

7 mld. euro. Programul permite însă angajarea unor dealerisuplimentari pentru fiecare emisiune în parte, pentru întărireacapacităţii de distribuţie.

Pentru emisiunea de 1,5 mld. euro pe cinci ani MinisterulFinanţelor va plăti o dobândă de 5,25% pe an, rezultând un costtotal cu dobânda de circa 394,5 mil. euro. Banii vor fi folosiţipentru acoperirea unei părţi din vârful de plată de aproape 2,5mld. euro de luna viitoare. Drăgoi susţine că ar fi putut achitatoată datoria scadentă şi fără această emisiune externă. "Pot să văspun că avem în trezoreria un buffer foarte confortabil, careacoperă plăţile pe aproximativ 4 luni."

Luna viitoare ajunge la scadenţă şi un club loan de 1,2 mld.euro. Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea unei emisiunide titluri în euro care să le permită băncilor să plaseze banii maideparte, dar Drăgoi spune că se gândeşte şi la varianta de a lăsabanii în piaţă, pentru a presa băncile să îi ducă în creditareaeconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO