Bănci și Asigurări

Ce mandat le-a dat Treichl noilor şefi ai BCR: Închideţi sucursalele fără clienţi, daţi credite în lei la retail, restructuraţi mai mult împrumuturile

Ce mandat le-a dat Treichl noilor şefi ai BCR: Închideţi sucursalele fără clienţi, daţi credite în lei la retail, restructuraţi mai mult împrumuturile

Andreas Treichl, CEO al Erste Group: Martin Skopek trebuie să optimizeze businessul. Aceasta înseamnă să deschidă unităţi noi şi în acelaşi timp să le închidă pe cele care nu sunt folosite de clienţi.

Autor: Razvan Voican

18.04.2012, 00:06 3806

Andreas Treichl, şeful Erste Group, consideră că are o echipă de management foarte puternică la BCR în noua formulă condusă de cehul Tomas Spurny şi spune că îmbunătăţirea situaţiei businessului din România este o prioritate pentru asigurarea creşterii acţiunilor Erste pe bursă.

"Odată ce situaţia din România şi Ungaria va fi mai bună şi pe fondul menţinerii performanţei bune din Austria, Cehia şi Slovacia preţul acţiunilor noastre ar trebui să arate o reacţie pozitivă puternică", spune Treichl.

Titlurile Erste au fost puternic afectate în ultimele luni de veştile negative privind evoluţia grupului austriac şi de contextul general defavorabil privind băncile din zona euro, nereuşind să revină spre pragul de 20 de euro. Capitalizarea Erste de-abia trece de 6 mld. euro, fiind la jumătate faţă de 2010.

Austriecii nu vor plăti dividende anul acesta din cauză că în 2011 a avut pierderi de 719 mil. euro. Treichl consideră însă că este vorba de o situaţie singulară. "Cât priveşte viitorul preţ al acţiunilor, noi credem în creşterea regiunii în care operăm."

Bancherul care se pregăteşte să aniverseze 15 ani de când se află la cârma Erste a primit un nou mandat de CEO care urmează să se încheie în vara lui 2017. De ce şi-a dorit încă cinci ani la conducerea grupului după toate problemele de anul trecut?

"Am avut o dezvoltare excelentă între 1998 şi 2010 şi o curăţenie dureroasă în trimestrul al treilea din 2011. Dar am început tare în 2012. De-asta!"

În T3 2011 Erste şi-a şocat investitorii anunţând peste noapte reevaluarea portofoliului de CDS-uri, reducerea expunerii suverane pe statele cu probleme din zona euro şi amortizări masive de fond comercial în România şi Ungaria - toate provocându-i băncii o pierdere de aproape 1 mld. euro la nouă luni.

Întrebat dacă se aşteaptă ca Erste să recupereze până la pensionarea sa investiţia uriaşă de 3,75 mld. euro făcută prin achiziţia pachetului majoritar de la BCR, Treichl afirmă că nu aceasta este întrebarea relevantă, ci dacă expansiunea grupului în România are sens pe termen lung pentru acţionari. "Răspunsul este un «da» categoric."

În prezent Erste aplică o strategie de reducere a incidenţei riscurilor pe portofoliul de credite al BCR. "Am luat măsuri care diferă în funcţie de segmentul de clienţi - colectarea timpurie a creanţelor restante, creşterea eforturilor de restructurare a creditelor, îmbunătăţirea standardelor de creditare, respectiv o abordare mai conservatoare la acordarea de credite noi."

În zona de retail, Treichl se bazează pe readucerea la Bucureşti a cehului Martin Skopek ca vicepreşedinte executiv al BCR care are misiunea să optimizeze afacerile. "Este unul dintre cei mai importanţi experţi ai noştri pe retail. De-asta l-am trimis în România. El trebuie să optimizeze businessul. Aceasta înseamnă deschiderea de noi unităţi şi în acelaşi timp închiderea celor care nu sunt folosite de clienţi. Nu aş numi aceasta restructurare, ci focus pe client." BCR şi-a menţinut până acum reţeaua la 637 de unităţi, însă din ce în ce mai multe bănci se simt presate să treacă la închideri.

Cât priveşte noua politică de creditare de la BCR, şeful Erste spune că finanţările în valută vor fi asigurate în continuare fără probleme pentru clientela corporate, în timp ce pentru segmentul de retail vor fi restrânse la programul de credite ipotecare "Prima casă" şi la clienţii care au şi venituri în euro. Erste a decis ca subsidiarele sale, inclusiv BCR, să se concentreze pe credite ipotecare şi credite de consum în monedă locală finanţate prin depozite atrase local.

Acordarea de credite în valută este condiţionată de finanţarea prin depozite în valută de la clienţii locali.

Cât priveşte conducerea businessului corporate din România, Treichl afirmă că nu se pune problema să existe "două capete": IMM-urile şi companiile locale intră în responsabilitatea lui Wolfgang Schoiswohl, în timp ce Sergiu Manea, recent adus de la Viena, va avea grijă de clientela formată din mari corporaţii internaţionale şi de afacerile din zona pieţelor de capital. Manea îi va raporta lui Franz Hochstrasser, deputy CEO al Erste responsabil de segmentul group large corporates. "Este o structură de management care se regăseşte şi în alte subsidiare ale Erste. Clienţii large corporates sunt deja o categorie foarte importantă pentru noi şi vom continua să îmbunătăţim produsele şi serviciile oferite acestui segment pe pieţele noaste de bază." Treichl spune că nu ştie care a fost cel mai mare default înregistrat anul trecut în portofoliul BCR, nici sectorul economic din care provine.

În schimb el a menţionat că Erste nu şi-a redus expunerea pe România în primul trimestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO