Bănci și Asigurări

CE: Pot exista probleme privind recapitalizarea Erste si programul Austriei pentru sectorul bancar

09.11.2008, 14:59 13

Comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes a semnalat posibilitatea existentei unor probleme privind pogramul guvernului austriac de stabilizare pentru sectorul bancar si operatiunea de injectie de capital la Erste Bank in valoare de 2,7 miliarde de euro, transmite Reuters."Da, ar putea fi o problema, dar avem nevoie de mai multe informatii pentru a oferi un raspuns final", a raspuns Kroes la intrebarea daca termenii acordului prin care Erste a obtinut finantare de la stat, cu o dobanda de 8% pe an, prezinta nereguli. Oficialul european a precizat ca pastreaza legatura cu ministrul austriac al finantelor, Wilhelm Molterer, cu scopul de a obtine mai multe informatii pentru a analiza programul guvernamental si injectia de capital de 2,7 miliarde de euro.

 Totodata, Kroes a anuntat ca are nevoie de mai multe informatii legate de masura similara a Germaniei privind o injectie de capital la Commerzbank. Banca germana plateste o dobanda de 8,5% pentru o parte a finantarii de 8,2 miliarde de euro acordata de autoritatile federale si 5,5% pentru diferenta, insa a fost criticata de oficiali ai UE ca fiind prea ieftina. Erste a fost prima banca din Austria care a apelat la programul executivului de la Viena de sustinere a sectorului bancar cu fonduri de 100 miliarde de euro si ar putea fi urmata, potrivit presei austriece, de Raiffeisen Zentralbank. Totodata, autoritatile austriece au nationalizat la inceputul saptamanii trecute banca Kommunalkredit, specializata in acordarea de credite pentru administratiile locale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO