Ce spun datele statistice: Românii „creditează“ băncile. Economiile populaţiei depăşesc creditele date de bancheri. La finalul lunii septembrie populaţia avea o poziţie de creditor net faţă de bănci

20 dec 2017 Autor: Claudia Medrega

Ritmul încă temperat al creditării şi o mai mare orientare spre economisire au făcut ca românii să-şi menţină în primele nouă luni din acest an poziţia de creditor net în raport cu băncile, la sfârşitul lunii septembrie înregistrându-se un avans de aproape 42 mld. lei între depozitele acumulate şi datoriile către sistemul bancar.

„În perioada ianuarie-septembrie a anului 2017 poziţia de creditor net a sectorului popu­laţi­ei faţă de sectorul bancar s-a menţinut la un ni­vel adecvat, de 41,7 miliarde lei. Se observă con­tinuarea evoluţiei pozitive a poziţiei de cre­di­tor net în valută, în contextul diminuării cre­ditului acordat de bănci în monedă străină“, se arată în cel mai recent Ra­port asupra stabilităţii fi­nan­­­ciare realizat de BNR.

Populaţia a devenit în ultimii ani creditor net al băncilor, după ce în pe­rioada de boom eco­nomic frenezia creditării fă­cuse ca românii să fie net datori în relaţia cu in­sti­tuţiile de credit, stocul de­po­zitelor fiind egalat şi apoi de­păşit cu paşi repezi de volumul cre­ditelor. Criza economică a aplatizat însă brusc dinamica creditării, iar redresarea a fost lentă în ultimii ani.

Anul trecut, populaţia a devenit pentru pri­ma dată în ultimii 10 ani creditor net pentru sec­torul bancar pentru resursele în monedă străină. În anul 2016, poziţia de creditor net a sec­torului populaţiei faţă de sec­torul bancar (lei şi va­lută) s-a îmbunătăţit, atin­gând nivelul de 42,9 mld. lei.

În perioada ianuarie 2017 - septembrie 2017, poziţia netă de creditor în valută a populaţiei a crescut cu 7,9 mld. lei, în timp ce componenta în lei s-a redus cu circa 8,4 mld. lei.

Populaţia continuă să se bazeze prepon­derent pe economisirea bancară, care a ajuns să reprezinte circa 30% din activul financiar total la iunie 2017, potrivit BNR.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, credite
, depozite
, imprumut
, sectorul bancar
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide