Bănci și Asigurări

Ce va face CEC cu injectia de 235 mil. euro de la stat

Ce va face CEC cu injectia de 235 mil. euro de la stat

Radu Ghetea, seful CEC: Trebuie sa continuam investitiile in sistemul IT

03.12.2008, 18:57 36

Aceasta este prima transa dintr-o majorare de 900 de milioane de lei (235 de milioane de euro la cursul actual) aprobata de Guvern, restul banilor urmand sa fie virati pana la sfarsitul anului viitor. In urma celor doua majorari, capitalul bancii va inregistra mai mult decat o dublare.

"Trebuie sa facem o serie de investitii in schimbarea imaginii bancii si in sistemul IT, in conditiile in care operam o retea importanta. Sunt investitii de anvergura", a comentat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, fara sa precizeze insa suma exacta care va fi investita pe parcursul anului 2009. Banca are o retea de circa 1.400 de unitati, cea mai extinsa din sistem. El spune ca fondurile vor fi plasate temporar in titluri de stat sau creditare, urmand sa fie utilizate gradual in procesul de investire.
CEC, cea mai veche banca din sistem si aflata in posesia statului, a adoptat in vara o noua strategie, de innoire a imaginii si dezvoltare pe segmentele firmelor locale si clientilor cu venituri modeste, care nu sunt targetate de marile banci competitoare.
"CEC Bank, fiind o institutie de credit care in mod traditional isi asigura resursele financiare de pe piata financiara interna, fiind totodata o banca al carei unic actionar este statul prin Ministerul Economiei si Finantelor, poate juca un rol decisiv in asigurarea unei continuitati in procesul de creditare, in special la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii si in ariile acoperite mai putin de celelalte institutii importante de credit", se arata in nota de fundamentare a ordonantei de guvern publicata ieri in Monitorul Oficial.
In nota se subliniaza de asemenea ca bancile comerciale si-au schimbat strategia in contextul crizei financiare la nivel international, orientandu-se spre depozite si limitand creditarea, ceea ce ar putea sa duca la incetinirea semnificativa a consumului si a investitiilor, ceea ce va avea un impact negativ asupra cresterii economice.
Matei Paun, proprietarul casei de consultanta BAC Investment, spune ca ideea Guvernului de a impulsiona creditarea este, cel putin in principiu, buna.
"Problema este capacitatea CEC de a administra procesul de creditare - de la analiza dosarelor la urmarirea clientului - in conditiile in care banca nu a fost concentrata pe asa ceva, fiind focusata pe retail." El considera in schimb ca o concentrare puternica pe partea de rebranding ar fi o greseala.
"In momentul de fata nu mai este o problema de branding. O banca se pozitioneaza aproape automat pe piata prind produsele pe care le ofera, iar daca dai credite, se raspandeste vorba. Acum nu mai trebuie sa alergi dupa client, ca acum un an de zile", noteaza Paun.
Radu Ghetea a explicat ca in planul de afaceri aprobat de actionari, care se intinde pana in 2011, sunt prevazute majorari de capital de peste 2 miliarde de lei.
"Noi am cerut fondurile avand in vedere perspectiva dezvoltarii bancii, pentru a nu ajunge la indicatori (de solvabilitate - n. red.) care sa ceara imperios majorari de capital", a aratat Ghetea.
Sumele alocate pentru majorarea de capital vor fi incluse in structura bugetului de stat, potrivit ordonantei publicate ieri. Operatiunea va fi finantata din sumele existente in contul curent al Trezoreriei, din disponibilitatile incasate din venituri din privatizare.
Guvernul argumenteaza ca fondurile provenite din privatizare sunt surse extrabugetare, lichide si care nu au asociate alte costuri, fiind astfel cele mai ieftine surse de finantare.
CEC Bank detinea la sfarsitul lui octombrie capitaluri proprii de 1,88 miliarde de lei (513 milioane de euro), din care capitalul social reprezenta 719 milioane de lei.
Ghetea spune ca banca va cauta in continuare surse de finantare, pentru a-si alimenta dezvoltarea operatiunilor. "Vom mentine relatii bune cu toate institutiile financiar-bancare care ne pot furniza linii de credit, precum BERD sau IFC."
In alta ordine de idei, Ghetea spune ca nu au fost discutii concrete privind intrarea BERD in actionariatul CEC (dupa scenariul privatizarii BCR), insa banca are o colaborare stransa cu institutia supranationala.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO