Bănci și Asigurări

CEC scade dobânda la creditele noi pentru populaţie. Tot euro e mai ieftin

CEC scade dobânda la creditele noi pentru populaţie. Tot euro e mai ieftin

Autor: Claudia Medrega

30.03.2012, 00:00 777

CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, a diminuat cu până la două puncte procentuale dobânzile la creditele garantate cu ipotecă pentru populaţie, atât în lei, cât şi în euro, împrumuturile în valută rămânând mai ieftine cu până la 1,6 puncte procentuale.

Pe de altă parte, CEC a operat modificări în ceea ce priveşte comisionul de administrare credite "în vederea uniformizării şi simplificării structurii de cost".

În cazul creditelor pentru investiţii imobiliare în lei dobânda anuală efectivă (DAE) scade de la 11,83% la 9,8%. Pentru acelaşi tip de împrumut contractat în euro, DAE coboară de la nivelul anterior de 11,14% la 8,66%.

La creditele ipotecare în lei reducerea costului este nesemnificativă, DAE coborând de la 9,27% la 9,26%, în timp ce la împrumuturile ipotecare în euro ajustarea costului este mai consistentă, de la 9,72% la 8,41%. Creditele de nevoi personale cu ipotecă în lei se ieftinesc de la 14,99% la 11,03%, în timp ce DAE la împrumuturile similare în euro scade de la 11,26% la 9,41%. În pofida acestor ajustări, creditele în euro sunt mai ieftine cu 0,8 - 1,6 puncte procentuale şi aceasta în condiţiile în care banca de stat are mult mai multe resurse în lei decât în euro şi potenţial mai ieftine.

"Semnalul pe care dorim să îl transmitem în piaţă este de susţinere a clienţilor şi de stimulare a creditării pe acest segment, prin reducerea dobânzilor la creditele pentru persoane fizice atât în lei, cât şi în euro", a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. Potrivit unor surse de pe piaţă, anul trecut banca de stat a înregistrat un profit net de circa 38 mil. lei, în scădere cu 30% faţă de câştigul din 2010. Până acum nu au fost publicate rezultate oficiale pe 2011.

CEC Bank a făcut încă din toamna anului 2011 un gest de încurajare a creditului în lei şi a adus o ofertă de împrumuturi ipotecare cu dobândă fixă de 5,97% în primul an, iar apoi variabilă după formula ROBOR la 6 luni plus 1,75 puncte procentuale. Aceas­ta a fost prima ofertă atractivă care a apărut în contextul discuţiilor privind necesitatea încurajării finanţărilor în moneda naţională, o dobândă de sub 6% pe an în lei concurând creditele în euro.

Băncile străine par să nu dea şanse creditului ipotecar în moneda naţională, invocând lipsa resurselor de finanţare pe termen lung, chiar dacă pe de altă parte acuză dificultăţi în a face rost de noi linii externe de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO