Bănci și Asigurări

Cel mai mare grup de lobby de afaceri din Elveţia cere un franc mai slab

 Cel mai mare grup de lobby de afaceri din Elveţia cere un franc mai slab

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

04.09.2011, 15:45 611

Cel mai mare grup de lobby al mediului de afaceri din Elveţia a cerut din nou duminică băncii centrale să stabilească temporar o ţintă a cursului de schimb pentru a plafona creşterea francului, avertizând că firmele şi companiile au nevoie de un curs de peste 1,2 franci pe euro pentru a supravieţui.

Aprecierea francului elveţian face victime surprinzătoare

"Vrem ca banca centrală să-şi stabilească o ţintă a cursului de schimb în această criză extraordinară. Companiile au nevoie de un curs de schimb cu euro de mult peste 1,2 franci pentru a putea face afaceri. Presupun că banca naţională nu se va mulţumit să asiste fără a lua măsuri dacă rata de schimb se va apropia de 1,1 franci pe euro", a declarat preşedintele grupului de lobby Economiesuisse, Gerold Buehrer, pentru ziarul SonntagsZeitung, preluat de Reuters.

Pentru a încerca să combată aprecierea francului la maxime record în ultimele săptămâni, Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară la zero şi încearcă să reducă atractivitatea monedei pe pieţele internaţionale prin extinderea depozitelor la vedere ale băncilor.

Aceste măsuri au ajutat cursul să urce la 1,2 franci pe euro, însă moneda elveţiană s-a apreciat din nou în ultimele zile, rata de schimb revenind spre 1,1 franci pe euro, din cauza temerilor investitorilor privind criza datoriilor de stat din Europa şi situaţia economică globală.

Buehrer a declarat luna trecută că sprijină ideea stabiliri unui curs de schimb ţintit de către banca centrală, pentru a preveni o nouă rundă de creştere a francului.

Banca Naţională a ameninţat în repetate rânduri cu noi măsuri de combatere a "supraevaluării masive" a francului, alimentând speculaţii în piaţă că instituţia ar fi pregătită să reia intervenţiile pe piaţa valutară.

Banca a fost criticată dur pentru pierderile record înregistrate în 2010, când a vândut franci pe piaţă şi a cumpărat euro. Instituţia a fost lăudată însă pentru abordarea asumată în acest an, pieţele speculând că sprijinul politic câştigat în ultimul timp ar putea permite băncii să reînceapă intervenţiile valutare.

Moneda euro s-a depreciat în această săptămână cu 4,3% faţă de franc şi a încheiat săptămână la un curs de 1,1194 franci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO