Bănci și Asigurări

Cererea prea mare scumpeste creditele

04.10.2007, 17:56 10

Banca Transilvania (BT) a decis sa scumpeasca creditele, majorand dobanzile in medie cu un punct procentual la lei si cu un sfert de punct la euro.
Majorarile se vor aplica la creditele imobiliare, cat si cele de consum, insa doar pentru imprumuturile nou acordate, nefiind afectate si finantarile in sold. Acum, Banca Transilvania percepe dobanzi de 10%-10,5% pe an la creditele imobiliare in lei, in functie de avansul clientului. La creditele imobiliare in euro dobanzile sunt de 9%-9,5% pe an.
"Numarul solicitarilor de credite a crescut de peste trei ori dupa introducerea noilor norme de creditare si dorim sa crestem in continuare, insa dorim sa fim si prudenti, iar actuala crestere (de dobanda - n. red.) se subscrie acestui motiv", a comentat pentru ZF Gabriela Nistor, director retail banking la Banca Transilvania. Pentru creditele de consum in lei, dobanda va fi acum mai mare cu 1,5 puncte procentuale in primele sase luni, iar ulterior majorarea se restrange la un punct procentual. Banca percepe acum dobanzi de 14%-15% pe an variabile, respectiv 11% pe an, fixa in primele sase luni.
De altfel, Robert Rekkers, seful Bancii Transilvania, anticipase saptamana trecuta o scumpire a creditelor in lei pe fondul cresterii cererii din partea clientilor pentru astfel de finantari. Rekkers a pus aceasta crestere a apetitului pentru credite in lei pe seama inversarii tendintei de scadere a cursului manifestata in prima jumatate a anului. Si prim-vice-guvernatorul BNR Florin Georgescu a spus la inceputul saptamanii ca se asteapta ca volatilitatea de pe piata valutara sa tempereze apetitul pentru credite in valuta.
Si presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, a aratat recent ca se asteapta la majorari ale dobanzilor la credite, dar si la depozitele in lei, dupa ce BNR a intarit controlul lichiditatilor de pe piata monetara. La sfarsitul lunii trecute, BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 7% pe an, insa a revenit la un cotrol "strict" al lichiditatilor de pe piata interbancara. In aceste conditii, dobanzile pe piata au urcat cu circa un punct procentual.
La jumatatea lunii trecute, Volksbank a majorat dobanzile la creditele in euro pe fondul majorarii costurilor de refinantare. Oficialii bancii au recomandat la acel moment clientilor sa isi refinanteze creditele in euro cu imprumuturi in lei sau in franci elvetieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO