Bănci și Asigurări

Cheltuielile Raiffeisen cu chiriile sediilor au urcat cu 24%

07.04.2010, 23:04 33

Raiffeisen Bank, filiala locala a grupului austriac aflat inpregatiri de consolidare prin fuziunea Raiffeisen International cuRaiffeisen Zentralbank, a cheltuit anul trecut cu chiriile pentruspatiile bancare 145,8 mil. lei (aproape 35 mil. euro), in cresterecu 24% fata de 2008, potrivit situatiilor financiare anuale.

Majorarea costurilor a avut loc in pofida faptului ca pe piataimobiliara chiriile pentru spatii comerciale au scazut in medie cu20-30%, iar multi chiriasi, inclusiv bancile, au avut posibilitateasa-si renegocieze contractele.

O parte din cresterea cheltuielilor in lei cu chiriile aprovenit din deprecierea monedei nationale cu circa 15% fata deeuro in cursul anului trecut, in conditiile in care chiriile suntstabilite in euro.

In acelasi timp, Raiffeisen si-a conservat reteaua de unitati la559. Unele sedii au fost mutate in zone cu vad comercial mai bunsau tocmai pentru obtinerea unei chirii mai avantajoase. De altfel,pe parcursul anului trecut reprezentantii bancii au invocatrenegocierea chiriilor drept una dintre sursele importante dereducere a costurilor.

Una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara vorbeain toamna trecuta despre reducerea chiriilor pentru cel putin 500de sucursale de pe piata bancara. In ultima parte a anului trecut,Raiffeisen a renegociat contractul de inchiriere pentru spatiul incare se afla sediul central, in cladirea Charles de Gaulle Plaza.Potrivit expertilor imobiliari, o cauza de crestere a acestui tipde cheltuieli ar putea fi existenta unor contracte cu chiriiprogresive.

Pe langa renegocieri de chirii, o solutie folosita de Raiffeisenpentru reducerea costurilor a fost extinderea duratei de folosintaa autoturismelor cumparate de banca de la 4 la 5 ani, decizie luatain martie 2009.

Oricum, banca nu a reusit sa-si diminueze costurile in pas cureducerea veniturilor, ba chiar unele cheltuieli au crescut vizibilfata de 2008.

Astfel, cheltuielile de intretinere si reparatii s-au majorat cu42,5%, pana la 57,5 mil. lei. In schimb, cheltuielile cu deplasarisi transportul personalului si al bunurilor au scazut cu peste 17%,pana la 38,5 mil. lei, in timp ce cheltuielile postale si detelecomunicatii au stagnat la circa 43 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO