Bănci și Asigurări

Chinezii muncesc la capacitate maxima: PIB-ul a crescut cu 12%

15.04.2010, 23:06 43

Economia chineza a inregistrat o rata anuala de crestere de11,9% in primul trimestru al acestui an, crestere ce evidentiazaatat soliditatea procesului de redresare a celei de-a treia marieconomii a lumii, dar si riscurile tot mai mari de supraincalzire,scrie The Wall Street Journal.

Conform Consiliului de Stat al Chinei, procesul de redresare aprins putere in ultimele luni, insa exista inca probleme siriscuri. In capatul listei se afla cresterea preturilor de pe piataimobiliara. Indicele preturilor la proprietati a avansat cu 11,7%in martie fata de anul trecut, accelerand de la cresterea de 10,7%din februarie, reprezentand cel mai puternic avans din iulie2005.

Cresterea PIB din primul trimestru s-a accelerat de la avansulde 10,7% raportat pe trimestrul patru al anului trecut, depasind inacelasi timp estimarile economistilor.

Consiliul a avertizat insa cu privire la un optimism excesiv,atragand atentia asupra bazei scazute de comparatie din trimestrulsimilar al anului trecut, cand pe fondul crizei, China ainregistrat cel mai lent ritm de crestere trimestriala din aproapedoua decenii.

Pe de alta parte, cresterea preturilor de consum s-a situat laun nivel surprinzator de scazut, de 2,2%. In martie, rata anuala ainflatiei a atins 2,4%, fata de estimarea de 2,7%.

"Au existat speculatii privitoare la o majorare iminenta aratelor dobanzii pe baza datelor puternice din constructii, insaavand vedere rata scazuta a inflatiei, urmatorul pas ar putea fi oreevaluare a monedei locale, yuanul", declara Glenn McGuire, dincadrul SocGen, citat de BBC News.

Romania, importator net din China

Romania a ajuns sa importe din China mai mult decat din Rusiasau Turcia, ca urmare a produselor din ce in ce mai ieftine sicompetitive produse in tara asiatica. Importurile din China s-auridicat la 1,9 mld. euro anul trecut, reprezentand o pondere de4,9% din totalul importurilor Romaniei, fata de un volum de 2,4mld. euro si o pondere de 4,3% in 2008. China a urcat astfel de pelocul noua pe locul cinci in topul tarilor din care importaRomania. In ceea ce priveste vanzarile pe care firmele de pe piatalocala le au in China, volumul este foarte redus, de doar 60 mil.euro in 2009, adica 0,2% din totalul exporturilor Romaniei de anultrecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.Izabela Badarau

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO