Bănci și Asigurări

Cine mai are încredere în Deutsche Bank

Pierderile înregistrate anul trecut de Deutsche Bank sunt uriaşe, iar banca nu va mai distribui dividende înainte de 2017.

Pierderile înregistrate anul trecut de Deutsche Bank sunt uriaşe, iar banca nu va mai distribui dividende înainte de 2017.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2016, 00:04 1511

Acţiunile Deutsche Bank s-au prăbuşit cu peste 40% anul acesta şi cu mai mult de 50% în 12 luni. Banca germană, cândva printre campionii Europei, este implicată în zeci de scandaluri şi procese şi este acuzată în diferite ţări că a încălcat legea.

Pierderile înregistrate anul trecut sunt uriaşe, iar banca nu va mai distribui dividende înainte de 2017.

Mulţi observatori îi cântă prohodul băncii germane, care are o expunere masivă, evaluată la 40.000 miliarde de dolari la produse financiare derivate: balastul care o va trage în abisurile falimentului. Prăbuşirea unei astfel de bănci ar avea impactul avut de căderea Lehman Brothers în ultima mare criză financiară.

„Nu, nu sunt îngrijorat în legătură cu Deutsche Bank“, asigura ministrul de finanţe german Wolfgang Schäuble. O declaraţie încurajatoare. Politicianul, cel mai puternic ministru de finanţe din Europa, pare să aibă încredere în cea mai mare bancă germană. Sau poate nu-şi face griji pentru că Europa are acum pus la punct un mecanism de rezoluţie bancară care previne ca guvernele să plătească pentru salvarea băncilor. Însă încredere în Deutsche Bank pare să aibă şi familia regală din Qatar. Paramount Services Holdings, vehiculul de investiţii al acesteia, şi-a majorat zilele trecute participaţia la această bancă la puţin sub 10%. Investitorii qatarezi au sugerat şi un înlocuitor pentru poziţia vacantă din boardul băncii – avocatul Stefan Simon, 46 de ani.

Un jucător central în ultimele evenimente privind banca este fostul executiv Michele Faissola care, alături de alţi angajaţi, a fost reprezentat de Simon în urmă cu doi ani în audierile cerute de autorităţile germane care investigau acuzaţii de manipulare a ratelor, spun surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal. De când a plecat de la Deutsche anul trecut, Faissola i-a consiliat pe investitorii qatarezi în privinţa participaţiei lor la Deutsche Bank, dar şi a altor investiţii. Fostul bancher a fost impresionat de prestaţia avocatului, astfel că l-a recomandat clienţilor săi. 

În aceste circumstanţe, qatarezii au devenit cel mai mare acţionar al băncii germane, la care în august 2015 deţineau 6,1%, după cumpărarea unei participaţii de 1,75 de miliarde de euro ca parte a unei majorări de capital de opt miliarde de euro din 2004.

În România, Deutsche Bank este cel mai mare cumpărător de portofolii de credite neperformante, cumpărând astfel de active de la BCR şi Volksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO