Bănci și Asigurări

Cinteza, BNR: Sunt optimist cand vad ca reapar reclamele la credite

Cinteza, BNR: Sunt optimist cand vad ca reapar reclamele la credite
15.04.2010, 23:10 73

"Timp de un an de zile nu a fost nicio reclama la credite. Acuma reaparut reclama, insa cererea nu se manifesta. Exigentelebancilor au crescut, dar si lumea are retineri sa mai ia credite",spune Cinteza.

Majoritatea bancilor au operat scaderi de dobanzi in primultrimestru, dupa semnalele transmise de BNR, iar unii jucatori,precum BRD, UniCredit, Bancpost sau Banca Transilvania au derulatcampanii de promovare, inclusiv pe TV.

Estepentru prima data din 2008 cand Cinteza inlocuieste "ingrijorarile"cu "optimismul". Chiar si in februarie seful Supravegherii erapreocupat de ritmul de crestere a creditelor neperformante,problemele mutandu-se pe rand, in ultimul an, de la populatie lamicile companii, iar apoi chiar si la cele cu afaceri mai mari.

Acum, Cinteza spune ca nicio banca dintre cele 42 din sistem nuse confrunta cu probleme semnificative.

"Nu sunt banci care sa aiba solvabilitate sub 11%. Media pesistem este 14% si ma astept sa treaca de 15% dupa depunereabilanturilor", spune directorul BNR. Indicatorul de solvabilitate,care masoara adecvarea fondurilor proprii detinute de banci infunctie de riscurile asumate, este principalul barometru urmarit deautoritatea de supraveghere.

Anul trecut, castigul net cumulat al celor 42 de banci a fost de772 de milioane de lei (183 de milioane de euro), in scadere desase ori fata de varful istoric atins in 2008 din cauzacheltuielilor mari cu provizioanele, facute pentru a acoperieventuale pierderi din nerambursarea creditelor acordate. Totusi,doar 22 dintre banci au incheiat anul pe plus, in timp ce restul de20 (in general jucatorii de talie mica) s-au confruntat cu pierderinete.

Seful Supravegherii spune ca deteriorarea portofoliilor decredite continua, insa ritmul a incetinit considerabil in ultimeleluni.

Pe primele doua luni ale anului, bancile au acumulat un profitnet de 261 de milioane de lei (63 milioane de euro), potrivit celormai recente date ale BNR.

Rata riscului de credit unu - ponderea creditelor incadrate in"indoielnic" si "pierdere", respectiv cu intarzieri mai vechi de 61de zile la plata ratelor, in cadrul portofoliului total - seapropie de 16%.

"Este normal sa creasca, atat timp cat baza de comparatie,respectiv creditul, stagneaza", spune Cinteza. Ponderea era de 4%la sfarsitul lui 2007, iar in decembrie 2008 urcase la 6,5%.

Provizioanele facute de banci continua sa urce, ajungand lasfarsitul lui februarie la 16,1 miliarde de lei (aproape 4 miliardede euro). Cresterea din februarie a fost insa de numai 1,5%, fatade ritmuri de 3%-6% in lunile precedente.

In paralel, expunerea bancilor fata de clientii din afarasectorului financiar a scazut incet, dar fara intrerupere inultimele luni, ajungand la 192 de miliarde de lei (aproape 47 demiliarde de euro) in februarie.

In februarie anul trecut, expunerea era de 198,5 miliarde de lei(putin peste 46 de miliarde de euro, la cursul de atunci).

Cinteza spune ca singura preocupare ramane acum actualizarea decatre banci a colateralului detinut pentru creditele acordate. Inmare parte, colateralul este reprezentat de proprietati imobiliare- locuinte sau terenuri. Bancile au obligatia sa reevalueze celputin o data pe an colateralul detinut in cadrul contractelor decredit, insa aceasta prevedere nu era urmarita cu mare atentie inanii cand preturile la imobile cresteau rapid.

Inca din primavara trecuta seful Supravegherii le cereabancherilor sa nu uite sa actualizeze valoarea garantiilor, inconditiile in care pe piata imobiliara preturile au coboratconsiderabil fata de varfurile inregistrate in 2008.

Bancherii privesc insa cu reticenta, in conditiile in carereevaluarile le-ar putea aduce cheltuieli in plus. Radu Ghetea,presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spunea recent caasemenea proceduri ajung in cele din urma sa subrezeasca sistemulbancar, pentru ca profitabilitatea este mai mica.

Daca garantiile detinute nu acopera integral valoarea credituluiramas de rambursat de catre client, diferenta se provizioneaza.

Intr-un astfel de caz, banca poate sa mearga catre client pentrua cere garantii suplimentare, insa pentru aceasta trebuie sa ajungala o noua intelegere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO