Bănci și Asigurări

Citibank se gandeste sa atraga depozite de retail

Citibank se gandeste sa atraga depozite de retail

Citi continua strategia de afaceri axata pe nise de piata

01.10.2008, 20:04 53

"In general, ne uitam la activitatile pe care le derulam pe alte piete si cu care nu suntem prezenti in Romania si luam in considerare atragerea de depozite", spune Khaliq.

Deocamdata, Citi ofera pe zona de retail credite de consum in lei fara garantii si carduri de credit.
"Cautam sa adaugam un al treilea segment. De la bun inceput strategia noastra nu a vizat lansarea unei oferte complete de retail, ci am ales o abordare pas cu pas, folosind profitul obtinut din vanzarea unui produs pentru a construi un altul."
In privinta cardurilor de credit pe care banca a inceput sa le emita in urma cu cateva luni, Khaliq se declara foate increzator in perspectivele de crestere pe aceasta nisa de piata. "Obiectivul nostru este sa ajungem in primii trei jucatori. Cardurile vor fi core business pentru Citi si suntem in curs de constituire a unei forte de vanzari directe specializate pe acest produs."
In prezent, banca are circa 650 de angajati, plus aproape 500 de agenti de vanzari.
Seful Citibank Romania afirma ca strategia pentru urmatorii trei ani vizeaza axarea in continuare pe nise de piata, insa cu ambitia ca banca sa devina "un jucator serios" pe fiecare dintre nisele respective.
In orice caz, Khaliq spune ca nu intra in discutie piata creditului ipotecar, banca nefiind implicata nici in finantari de tip corporate pe zona imobiliara. In schimb, el se arata foarte multumit de evolutia diviziei de consumer finance, despre care sustine ca inregistreaza ritmuri anuale de crestere cu trei cifre si este foarte profitabila.
"In urmatorii trei-patru ani aceasta va deveni la fel de puternica precum divizia de corporate banking si avem ca obiectiv chiar obtinerea unor venituri mai mari."
Banca va continua sa acorde credite de consum numai in lei, cu dobanda fixa, sub brandul CitiFinancial. "Este politica noastra globala de a acorda astfel de finantari in moneda locala. Astfel clientul nu este expus riscului de curs de schimb, iar noi suntem feriti implicit de riscul de credit. In plus, stie de la inceput cat va avea de platit, deci nu are nici risc de modificare a dobanzii."
Khaliq afirma ca a reusit sa-si convinga managementul grupului ca Romania este o piata de baza pentru Citi.
"Avem aprobata o strategie foarte detaliata pentru piata romaneasca. Ne uitam la anumite nise de piata si suntem hotarati sa crestem cat mai mult pe ele. Nu consider ca avem o dezvoltare lenta, ci una focusata, pentru ca vrem sa facem in mod cat mai serios ceea ce alegem sa facem, nu ca pe un hobby."
Recent, Citibank a inceput sa acopere si piata locala cu servicii de private banking. "Avem un bancher specializat la Londra care vine des in Romania si se ocupa de clientii care solicita astfel de servicii."
Nu in ultimul rand, Khaliq spune ca divizia corporate este "foarte profitabila", precizand ca ponderea clientilor multinationale a coborat la o treime din totalul portofoliului, crescand cea a companiilor mijlocii si mici.
"Citibank Romania este supracapitalizata si foarte lichida, in conditiile in care ponderea creditelor in depozite este de sub 50%. Ne permitem sa selectam afacerile pe care dorim sa le finantam pentru ca suntem antrenati sa facem afaceri in mod sustenabil." Ca atare, Khaliq sustine ca banca indeplineste toate standardele financiare ale grupului si ca atare Romania este privita ca una dintre pietele de baza pe care prezenta Citi trebuie dezvoltata. "In pofida crizei care a izbucnit in iulie 2007, Citi a continuat sa investeasca in Romania, in timp ce afacerile din Germania au fost vandute."
La inceputul anului viitor, Citibank Romania urmeaza sa devina sucursala a Citibank Europe, banca inregistrata in Irlanda.
Khaliq spune ca discutia privind aceasta schimbare de statut a inceput in urma cu aproape doi ani, iar concluzia a fost ca noul regim de operare va fi benefic dezvoltarii activitatilor din Romania.
"Avand in vedere strategia de crestere pe care o avem, argumentele pro au fost covarsitoare. Ca sucursala, bilantul nostru va fi mult mai flexibil, vom putea acorda finantari mult mai mari si vom fi legati de o institutie evaluata de agentiile de rating, deci vom avea un acces mai facil pe piata interbancara."
In contextul scaderii preturilor pe piata institutiilor bancare, seful Citibank Romania afirma ca in continuare grupul american nu exclude o eventuala achizitie, "la pretul potrivit si in conditiile in care s-ar potrivi structurii noastre".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO