Bănci și Asigurări

Clasa politică tulbură din nou apele pentru leu

Clasa politică tulbură din nou apele pentru leu

Autor: Liviu Chiru

07.09.2010, 23:59 33

Riscul politic în cazul României a revenit în atenţiaanaliştilor, iar euro a urcat deja pe piaţa valutară până laaproape 4,3 lei, cel mai ridicat nivel al ultimelor două luni, dupăce remanierea a şase miniştri săptămâna trecută nu a stinsdiscuţiile privind demiterea actualului guvern.

Disputele de pe scena politică se suprapun peste o nouă deteriorarea sentimentului jucătorilor pe plan internaţional, venind într-unmoment în care s-au reaprins temerile privind încetinirea mariloreconomii şi posibile accentuări ale problemelor statelor puternicîndatorate din Europa. "Dacă stabilitatea financiară primează (înviziunea BNR - n. red.), ar trebui să ţină cursul cât mai stabil,pentru că o depreciere ar pune presiune mare pe rambursareacreditelor în valută.

Dar dacă vrei să găseşti o cale prin care să stimulezi economia dinzona monetară, poţi fie să vii cu politici extrem de laxe pe parteade dobânzi, fie în zona de curs să stimulezi oarecum exportul.Situaţia este însă foarte complicată, pentru că poza guvernamentalăeste în mişcare, iar în zona fiscală nu este destul de clar dacăajustarea TVA va avea efecte reale asupra veniturilor bugetare",spune Dorin Badea, directorul trezoreriei UniCredit ŢiriacBank.

În aceste condiŢii, toamna ar putea aduce din nou o perioadă deturbulenţe pentru leu. În scenariile pesimiste euro urcă la 4,4-4,5lei la sfârşitul anului, pe fondul accentuării instabilităţiipolitice, care ar culmina, ca şi în toamna lui 2009, cu demitereaguvernului.

La polul opus, aplanarea tensiunilor pe plan local şi calmareapieţelor internaţionale ar deschide calea spre scăderea cursuluisub 4,2 lei pentru un euro, în condiţiile în care leul a rămas înurma celorlalte monede din regiune, care au câştigat teren în faţamonedei unice. În condiţiile în care aproape două treimi dincreditul privat este denominat în valută, o depreciere suplimentarăa leului ar pune presiune pe calitatea portofoliilor băncilor,într-un moment în care oricum cheltuielile cu provizioanele sunt încreştere.

"Văd cursul undeva în banda 4,25-4,35 lei pentru un euro. BNReventual va atenţiona clasa politică, dar nu cred că depreciereacursului peste 4,5 poate fi un scenariu posibil, în condiţiile încare aceasta ar afecta şi mai mult capacacitatea companiilor şi apopulaţiei de a rambursa creditele în valută", considerătrezorierul unei alte bănci importante de pe piaţă.
Deşi BNR are capacitatea de a controla cu uşurinţă cursul, având învedere rezervele valutare mari, de peste 31 mld. euro şidimensiunea relativ redusă a pieţei valutare locale, cu tranzacţiizilnice de circa 1 mld. euro. Totuşi, preţul controlării cursuluise vede în fluctuaţii mari de dobândă, care afectează creditele înlei.

"O demitere a guvernului ar fi foarte rea, pentru că nu ştiu cât vaputea BNR să mai ţină cursul, iar costul intervenţiilor va fiprobabil creşterea dobânzilor la leu peste 10%, care o să omoareeconomia, aşa cum s-a întâmplat şi în toamna lui 2008. Importatoriiîncep să se sperie şi cumpără valută, ca să se asigure pentruperioada sărbătorilor de iarnă. Aşa cum a fost în vară panica peretail, este posibil să vedem acum pe corporate", a comentat undealer. În schimb, fără turbulenţe pe scena politică locală şi fărăcomplicaţii pe plan extern, el consideră că euro ar putea săcoboare sub 4,2 lei.
Dealerii spun că cererea mare de valută de pe piaţă este alimentatăla începutul fiecărei luni chiar de bănci, care trebuie să cumpereeuro pentru a-şi închide poziţiile create atunci când constituieprovizioane pentru creditele în valută (operaţiune care echivaleazăcu vânzarea de valută către clientul respectiv). Astfel, în primasăptămână din lună, dealerii trebuie să cumpere valută pe măsuraprovizioanelor constituite de bancă. În iulie, spre exemplu,băncile au făcut provizioane de circa 240 mil. euro (cumulat pentrucreditele în lei şi valută).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO