Bănci și Asigurări

Cohn, om de afaceri: "Cursul ar trebui să fie de 5,5-6 lei/euro". Isărescu, BNR: "Cursul este acum în echilibru"

Cohn: Daca te uiti la economia noastra, cred ca leul e nejustificat de puternic. Cursul ar trebui sa fie de 5,5-6 lei/euro. Isarescu: Cursul este acum in echilibru, apropiat de fair value

Autor: Andrei Chirileasa, Raluca Ghinea

08.02.2013, 00:09 4502

Omul de afaceri Vladimir Cohn, proprietarul a două fabrici de hârtie în judeţul Braşov, spune că actualul curs de schimb de 4,4 lei/euro este nejustificat şi că ar fi nevoie de o depreciere semnificativă a leului pentru ca economia românească să devină competitivă. În ultimii patru ani, cursul s-a depreciat cu circa 10%.

"Dacă te uiţi la capacitatea noas­tră economică, cred că leul e nejustificat de puternic. Pentru economie, cursul ar trebui să fie de 5,5-6 lei/euro, ceea ce ar fi excelent, pentru că ar da un avânt exporturilor, în con­di­ţi­ile în care importurile de materii prime nu sunt atât de importante şi avem resurse interne extraordinare. Cred că astfel România ar deveni foarte competitivă", a declarat Vladimir Cohn, ieri, la ZF Live.

El a mai spus că BNR face o "echilibristică de chin" între bilanţu­ri­le băncilor, curs şi nevoia de finan­ţare a economiei. În schimb, guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine că actualul curs este cel corect şi că acesta este determinat şi de piaţă. "Încercăm să atenuăm deviaţia de la fair value a cursului de schimb, să îl păs­trăm într-o zonă de echilibru şi credem că am reuşit în bună mă­sură", a declarat guvernatorul.

 

Isărescu: Cursul de schimb se situează într-o zonă care nu ridică probleme

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO