Bănci și Asigurări

Comisionul de analiză a creditelor nu mai sare de 400 de euro la băncile mari

 Comisionul de analiză a creditelor nu mai sare de 400 de euro la băncile mari

Autor: Ciprian Botea

13.02.2011, 23:45 37

Schimbarea a fost adusă de noua lege a creditelor pentruconsumatori, intrată în vigoare la începutul lunii ianuarie, carenu mai permite bancherilor să taxeze analiza dosarelor de credit cuun procent din suma acordată, aşa cum făceau în trecut, ci cu osumă fixă. Comisionul trebuie să fie unic pentru o anumităcategorie de credite.

Astfel, începutul de an a adus o serie de promoţii la credite,iar de data aceasta bancherii au marşat pe eliminarea comisionuluide analiză dosar, unul dintre puţinele permise de noua lege. "Vremsă impulsionăm puţin partea de creditare. Legea nouă s-a suprapusşi pe începutul anului, când este o perioadă slabă şi trebuia săfim cu ceva pe piaţă", spune Gabriela Nistor, director executivretail la Banca Transilvania, singura bancă de top cu capitalmajoritar privat românesc. În cadrul unei promoţii banca vindecredite - atât de consum, cât şi ipotecare - cu comision de analizăzero.

Nistor precizează că se aşteaptă totuşi ca piaţa "să se aşeze"în lunile următoare, iar atunci se va lua şi decizia privindvaloarea comisioanelor percepute.

Comisionul de analiză fix nu depăşeşte 210 lei la creditele deconsum, dar poate ajunge şi la 400 de euro (1.700 de lei) în cazulfinanţărilor pentru achiziţia de locuinţe, potrivit datelor de pesite-urile celor mai mari zece bănci locale.

Bancherii taxează cu sume cuprinse între 105 şi 210 lei analizadosarului la un credit de consum în lei, dar înainte ca legea să îioblige să perceapă un comision fix indiferent de suma împrumutatăsolicitau chiar şi 3-4% din valoarea creditului. Astfel, pentru uncredit de valoare medie, de 20.000 de lei, comisionul de analiză ascăzut de circa două-trei ori.

Se caută un nou echilibru

"Comisionul se va egaliza probabil în funcţie de valoarea mediea fiecărui tip de credit în parte. Dar chiar dacă tu calculezi peportofoliul tău, trebuie să vezi şi unde este piaţa", spune Nistor,remarcând că deja comisioanele percepute acum de bănci sunt lavalori mai mici decât cele care rezultau în trecut. Până laapariţia legii 288/2010, majoritatea băncilor calculau comisionulde analiză a dosarului ca procent din suma acordată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO