Bănci și Asigurări

Companiile au fost nevoite sa plateasca dobanzi mai mari la euro in august

Companiile au fost nevoite sa plateasca dobanzi mai mari la euro in august
01.11.2009, 23:15 18

Dobanda medie la creditele noi in euro acordate companiilor acrescut in august cu peste jumatate de procent, in timp cebonificatiile la depozite s-au mentinut la un nivel similar,bancile incercand sa acopere din marja mai mare pierderile dincreditele neperformante.
Dobanzile percepute de banci pentru creditele noi in euro acordatecompaniilor a urcat in august la o medie de 6,31% pe an, comparativcu 5,75% pe an in luna precedenta. In acelasi timp, dobanda ladepozite a ramas constanta la circa 3,6% pe an, arata dateleBNR.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, dobanda medie laimprumuturile in euro acordate companiilor a coborat cu aproape1,5%.
Insa, in acelasi interval, rata dobanzii EURIBOR - principalulindicator al costului creditelor in zona euro - a scazut de circacinci ori.
Bancherii spun ca portofoliile de credite acordate companiilor s-audeteriorat rapid in ultima perioada pe fondul cresterii numaruluifalimentelor si al scaderii drastice a vanzarilor. In acestcontext, si bancile devin mai atente la modul in care isi plaseazabanii.
In cazul creditelor pentru populatie, dobanzile au scazut cuaproape 0,4% in august comparativ cu luna precedenta, pana la 8,05%pe an, situandu-se totusi peste nivelul consemnat in aceeasiperioada din 2008.
Dobanzile la depozite au scazut mai repede in conditiile uneirelaxari a competitiei pentru atragerea de resurse.
"Ratele dobanzilor au continuat sa se reduca atat pentrudepozitele, cat si pentru creditele noi, ajustarea descendenta acelor din urma mentinandu-se insa mai lent, evolutia reflectandprocesul de atenuare a intensitatii competitiei dintre banci pentruatragerea de resurse", afirma expertii BNR.
Marja de castig a bancilor pe segmentul creditelor si depozitelorpentru populatie se mentine totusi cu un punct procentual pestenivelul din august anul trecut, reflectand o crestere a riscului denerambursare.
In schimb, la lei marjele de castig se afla pe un trend ascendent,in conditiile in care bancile isi pot plasa fondurile in monedanationala in titluri de stat si se pot dispensa de cerereaprivata.
Costul de risc suportat de banci, reflectat in crestereacheltuielilor cu provizioanele, s-a accentuat in ultimele luni pefondul accelerarii ratei somajului si a scaderii veniturilordisponibile atat pentru populatie, cat si pentru companii.
Cheltuielile bancilor cu provizioanele au urcat in august cu 788 demilioane de lei, in conditiile in care si restantele la credite maimari de 60 de zile - incadrate, potrivit reglementarilor BNR, incategoriile indoielnic si pierdere - au crescut in acelasi ritm. Dela o luna la alta provizioanele acopera din ce in ce mai greucreditele neperformante.
Bancherii spun ca nu pot ignora problemele din portofoliile dejaexistente in momentul in care acorda credite noi, pentru ca nu aunicio certitudine ca rata de neperformanta a acestora va fi maimica decat cea inregistrata in cazul creditelor existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO