Bănci și Asigurări

Companiile au mai mulţi bani în conturi: refuzurile la plată au scăzut de trei ori la nouă luni şi au ajuns la nivelul din 2008. „Scăderea este un semn bun pentru economie şi pentru companii. Asta arată că riscurile s-au redus şi că firmele au mai multă încredere în economie şi între ele pentru a derula afaceri.“

Dragoş Cabat, analist economic: „De regulă, când economia creşte, şi profitabili­tatea din sectorul privat creşte, iar sumele refuzate de bănci la plată scad“

Dragoş Cabat, analist economic: „De regulă, când economia creşte, şi profitabili­tatea din sectorul privat creşte, iar sumele refuzate de bănci la plată scad“

Autor: Anelis Baciu

08.11.2016, 00:05 101
Băncile au refuzat la plată cecuri, cambii şi bilete la ordin de 2,6 miliarde de lei (600 mil. euro) în intervalul ianuarie-septembrie al aces­tui an, adică de aproape trei ori mai puţin decât  în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult, nivelul actual al sumelor refuza­te la  pla­tă este similar cu cel din primele nouă luni ale lui 2008, anul de boom înaintea crizei.

Dina­mica negativă a refuzurilor la plată este de re­gulă un semn bun pentru companii, pentru că in­dică o îmbunătăţire a nivelului lichidităţilor firmelor.

„Scăderea refuzurilor la plată este un semn bun pentru economie şi pentru companii deoarece scoate în evidenţă faptul că riscurile din economie s-au redus şi că firmele au mai multă încredere în economie şi între ele însele pentru a derula afaceri. De regulă, când economia creşte, şi profitabili­tatea din sectorul privat creşte, iar sumele refuzate de bănci la plată scad“, a explicat analistul economic Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO