Bănci și Asigurări

Companiile de asigurari de viata se pregatesc pentru inca un an dificil

Companiile de asigurari de viata se pregatesc pentru inca un an dificil

Angela Toncescu, presedintele CSA, se asteapta ca piata de asigurari de viata sa revina la nivelul din 2008

18.02.2010, 00:00 22

Companiile de asigurari de viata, care au inregistrat anultrecut pentru prima data o scadere a afacerilor de 10% la nivelulintregii piete, se pregatesc pentru inca un an dificil, piataurmand sa stagneze sau cel mult sa creasca usor in 2010.

In ultimii zece ani, cu exceptia lui 2008, vanzarile deasigurari de viata au inregistrat numai cresteri, in mare parte dedoua cifre, iar scaderea de anul trecut a venit pe fondul cresteriisomajului, al taierii bugetelor de beneficii acordate de angajatorisi al prabusirii creditarii.

"Estimez ca toata piata asigurarilor va creste cu 5% in 2010,dar va fi mai greu pentru asigurarile de viata, deoarece trebuie sarecupereze scaderea de anul trecut. Ma astept ca in 2010asigurarile de viata sa ajunga la nivelul din 2008", a declaratAngela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere aAsigurarilor (CSA). In 2008 subscrierile totale din asigurari deviata au fost de 1,87 mld. lei (508 mil. euro).

Presedintele CSA considera ca anul acesta clientii se vororienta catre politele de asigurare de viata traditionale, care nupresupun existenta unui risc investitional asumat de asigurat.

"Avantajul produsului traditional este ca prezinta o sumaasigurata garantata si imbina componenta de protectie cu cea deeconomisire", spune Theodor Alexandrescu, directorul general alAlico Asigurari (fosta AIG Life), a doua companie din piataasigurarilor de viata.

Cel mai mare jucator din aceasta piata, ING Asigurari, estimeazaca anul acesta asigurarile de viata vor ramane la nivelul din 2009."Vom incepe sa crestem din nou in 2011, atunci romanii cred ca isivor relua comportamentul de consum si economisire. Un avantajpentru companiile de asigurari de viata este scaderea dobanzilorbancare, ceea ce va face asigurarile pe termen lung mai atractive",sustine Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari.

Asiguratorii se pregatesc sa ceara din nou MinisteruluiFinantelor introducerea deductibilitatii fiscale pentru primeleplatite la politele de asigurare de viata, cel mai probabil inlimita a 400 de euro pentru persoane fizice si tot atat pentrucompaniile care le ofera asigurari angajatilor.

"Vom trimite o scrisoare la Ministerul Finantelor. Nu neasteptam sa se schimbe Codul fiscal anul acesta, dar sper ca in2012 acest proiect sa se realizeze", afirma Coman, care ocupa sipozitia de vicepresedinte al UNSAR (asociatia profesionala acompaniilor de asigurari).

In prezent, primele platite pentru asigurarile de viata nu suntscutite de la impozitare, in schimb este scutita suma primita declient in cazul producerii riscului sau la maturitatea politei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO