Bănci și Asigurări

Companiile de leasing ale bancilor detin 63% din piata

Companiile de leasing ale bancilor detin 63% din piata
08.03.2009, 16:22 44

Companiile de leasing afiliate bancilor concentreaza 63% din piata de profil, cu finantari totale de peste 3,03 mld euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).

Printre cele mai mari companii de leasing controlate de banci se numara BCR Leasing, UniCredit Leasing Corporation, BRD Sogelease, Raiffeisen Leasing sau VB Leasing.
Companiile independente, cele mai multe dintre ele cu afaceri de mici dimensiuni, detin 18% din piata de leasing, iar cele captive (ale unor dealeri auto, de exemplu) controleaza 19%.
In 2007 ponderea companiilor afiliate bancilor a fost aceeasi, insa cea a jucatorilor independenti era mai mare, de 20%, iar ponderea celor captivi de 17%.
Piata de leasing a inregistrat anul trecut prima scadere din istorie, de circa 3%, coborand la 4,82 de miliarde de euro, din cauza scaderii vanzarilor de masini noi si a opririi proiectelor imobiliare.
Circa 71% din piata, adica 3,38 miliarde de euro, reprezinta finantari pentru achizitia de autovehicule, arata datele ALB. Din acestea, 55% sunt autoturisme, 27% vehicule comerciale grele, 15% vehicule comerciale usoare, iar restul de 3% reprezinta alte tipuri de vehicule. Clientii companii au luat 86% din aceste finantari, persoanele juridice 13%, iar sectorul public 1%. Aproape toate autovehiculele cumparate in leasing sunt noi, doar in 5% din cazuri fiind vorba de masini second-hand. In 2009 mai multe companii de leasing s-ar putea concentra pe segmentul second-hand, in conditiile in care vanzarile de masini noi scad puternic.
Leasingul pentru echipamente reprezinta a doua linie de business ca marime din aceasta piata, cu finantari totale de peste un miliard de euro. Sectorul este dominat de echipamentele pentru constructii, care au o pondere de 50%, fiind urmate de cele IT (6%), cele pentru industria metalurgica (5%), agricultura (5%), industria chimica (4%) si altele.
In ceea ce priveste leasingul imobiliar, cu finantari de 351,8 milioane de euro anul trecut si o pondere de 7% in totalul pietei, acesta este dominat de tranzactiile de tip sale&lease back in sectorul industrial, care reprezinta un sfert din total, dar si de leasingul pentru cladiri de birouri, care are tot o pondere de 25%.
Contractele imobiliare de tip sale & lease back presupun vanzarea unui imobil, pentru ca in baza unui contract de leasing pe termen lung vanzatorul sa isi pastreze dreptul de folosire a bunului, in schimbul unei chirii. Practic, vanzatorul isi asigura astfel lichiditatile necesare pentru dezvoltarea companiei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO