Consiliul Concurenţei va finaliza o investigaţie care vizează companiile de asigurări

19 mai 2017 Autor: Mediafax

Consiliul Concureţiei va finaliza în câteva luni o investigaţie care vizează companiile de asigurări. Acestea sunt suspectate că făceau schimburi de informaţii pentru a putea creşte preţul produselor pe care le comercializau, a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Avem o investigaţie care se va termina în câteva luni. Suspectăm o coordonare între companiile de asigurări. Dacă se confirmă, vom aplica amenzi foarte mari. Faptul că într-un moment de instabilitate în piaţă unele companii puneau tarife foarte mari fiindcă probabil nu doreau să aibă acel tip de clienţi nu înseamnă că automat era vorba despre un cartel. Suspectăm că îşi schimbau informaţiile privind preţurile la care comercializau unele produse şi astfel îşi coordonau comportamentul. O companie îşi putea da seama că dacă va creşte preţul, ceilalţi vor creşte şi eu sau nu vor veni cu preţuri mici care să-i preia din clienţi“, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El se aşteaptă ca după eliminarea tarifelor plafonate la RCA preţurile să nu crească foarte foarte mult. Piaţa va fi monitorizată de Consiliul Concurenţei şi ASF. Joi este ultima zi în care tarifele RCA mai sunt plafonate.

„ASF a stabilit nişte tarife maximale, dar preţurile nu s-au dus la maximum, ci au fost substanţial sub aceste niveluri. Ar părea că piaţa a funcţionat. În acealaşi timp ASF a luat măsuri pentru o mai bună capitalizare a actorilor din piaţă, deci lucrurile par să fi progresat în aceste şase luni în care preţul RCA a fost plafonat. Acum au venit cu tarifele de referinţă şi în curând va fi publicată în Monitorul Oficial legea RCA. Astăzi este ultima zi de tarife plafonate. Semnalele noastre sunt că nu va fi un şoc în piaţă şi că toate măsurile luate în perioada aceasta îşi vor arăta utilitatea. Vom monitoriza piaţa împreună cu ASF“. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.05.2017

 
Cuvinte cheie:
Consiliul Concurenţei
, investigaţie
, companiile de asigurări
, Bogdan Chiriţoiu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide