Bănci și Asigurări

Consumul nu se opreşte. Deficitul comercial a crescut în ianuarie cu 28%, an/an

Consumul nu se opreşte. Deficitul comercial a crescut...

Autor: Iulian Anghel

13.03.2018, 00:05 340

Deficitul comercial cel mai mare înregistrat în prima lună din an, din ultimii zece ani

Deficitul comercial fost în ianuarie de 775 mil. euro, în creştere cu 28%faţă de ianuarie 2016, confir­mând persistenţa deficitului de ofertă in­ter­nă, în faţa unui consum care nu se domoleşte. „Noi avem o problemă cu structura economiei. Când economia şi consumul cresc, atunci deficitele se adâncesc. Pentru că, da, deficitul creşte, dar şi exporturile cresc. Însă cum exportul nostru are valoare adăugată mică, iar importul, care poate însemna şi consum intermediar, are o valoare mai mare, atunci deficitul comercial creşte. În plus, economia se adaptează mai greu excesului de cerere şi atunci acesta este satisfăcut din import”, comentează economistul Dragoş Cabat.

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), exporturile au crescut în ianuarie cu 15,9%, an/an, dar importurile au avut un salt şi mai puternic, de 17,3%. În aceste condiţii, deficitul comercial a ajuns la 775 de milioane de euro - cel mai mare deficit înregistrat în luna ianuarie, în ultimii zece ani.

„Explicaţie e că excesul de cerere se menţine. Consumul a decelarat puţin, dar rămâne foarte sus, cu un plus de două cifre la începutul anului. Partea bună este că exporturile cresc solid, ceea ce arată că Europa şi, în special, Germania – spre care se îndreaptă o bună parte din exporturile noastre – merg foarte bine, fapt ce ne ajută şi pe noi foarte mult. Într-un fel este păcat că nu profităm de această conjunctură foarte bună pentru a mai echilibra balanţa. Dacă ne uităm în jur, doar câteva ţări din Uniune mai au acum deficite de cont curent (deficitul comercial majorează deficitul de cont curent – n. red.), restul au excedent şi profită de creşterea bună pentru a-şi echilibra balanţa. În loc să vedem aceste realităţi noi trimitem scrisori (scrisoarea transmisă de şefii celor două camere parlamentare, Călin Popescu Tăricaanu şi Liviu Dagnea către BNR în care aceştia cer explicaţii pentru evoluţia inflaţiei – n.red.), deşi este evident din evoluţia inflaţiei şi a deficitelor că avem exces de cerere care trebuie redus”, comenteaz Ionuţ Dumitru, economitul-şef al Raiffeisen Bank.

Potrivit datelor INS, în ianuarie exporturile au însumat 5,4 miliarde de euro, în creştere cu 15,9% faţă de ianuarie 2017, iar importurile au însumat 6,2 miliarde de euro, în creştere cu 17,3% faţă de ianuarie 2017.

Faţă de luna decembrie 2017, exporturile din luna ianuarie 2018 au crescut cu 20,7%, iar importurile au crescut cu 1,5%.

Valoarea schimburilor intracomunitare (intra – UE 28) de bunuri în luna ianuarie 2018 a fost de 4,1 miliarde de euro la expedieri şi de 4,58 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,5% din total exporturi şi 74,1% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare (extra – UE 28) de bunuri în luna ianuarie 2018 a fost de 1,27 miliarde de euro la exporturi şi de 1,6 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,5% din total exporturi şi 25,9% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,6% la export şi 37% la import) şi alte produse manufacturate (32% la export şi, respectiv, 30,5% la import).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO