Bănci și Asigurări

Conturile curente şi de economii cresc mai rapid decât depozitele la termen

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

01.09.2014, 00:00 316

Volumul depozitelor overnight, în principal conturi curente şi de economii, a urcat cu 12,5% într-un an şi a ajuns la la 27,8 miliarde de lei (6,3 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie, depăşind astfel rata anuală de creştere a depozitelor la termen, arată datele BNR.

Sumele plasate în depozitele la termen au înregistrat un ritm de creştere de 3% în perioada ianuarie-iunie a acestui an şi au ajuns la 64,3 miliarde de lei (14,6 mld. euro). În termeni nominali, creşterea este de 3 miliarde de lei în cazul depozitelor overnight şi de 2 miliarde de lei în cazul depozitelor la termen.

Cea mai mare parte a sumelor păstrate la bănci sub formă de depozite overnight, 63%, echivalentul a 17 miliarde de lei, au fost în monedă naţională, situaţie explicată de faptul că în mare parte depozitele overnight sunt conturi curente în care populaţia încasează veniturile. Bancherii au scăzut rapid dobânzile la depozite începând cu a doua jumătate a anului trecut pe fondul politicii de relaxare monetară a BNR şi au ajuns să plătească dobânzii neatractive.

Scăderea dobânzilor, cumulată cu revenirea consumului, a determinat deponenţiii să se reorienteze şi să prefere instrumente mai lichide, de vreme ce dobânzile nu mai justifică plasarea economiilor pe termen mediu sau lung. În prezent bancherii plătesc la depozite în lei cu o scadenţă de un an o dobândă medie de 3%, în timp ce la euro bonificaţia este de circa 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO