Bănci și Asigurări

Costul datoriei externe a statului urca la 788 mil. euro pe jumatate de an

Costul datoriei externe a statului urca la 788 mil. euro pe jumatate de an
01.06.2010, 23:08 45

Cresterea efortului de rambursare a aparut in conditiile in carestatul s-a imprumutat masiv in ultimul an din strainatate, inspecial prin creditul contractat in primavara trecuta de la FondulMonetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Inmartie anul acesta Romania a mai imprumutat un miliard de euro depe pietele internationale, prin vanzarea de euro-obligatiuni.

BNR actioneaza ca banca-agent a statului, facand decontarile inrelatiile internationale. De asemenea, conturile centrale aleTrezoreriei statului sunt tinute la BNR, astfel cadisponibilitatile valutare ale statului se reflecta in bilantulbancii centrale.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare bancalocala, spune ca problema costului la care statul se finanteazadevine tot mai importanta, pe masura ce datoria creste.

"Devine din ce in ce mai important si costul finantarii, pentruca ai o datorie mai mare. Va fi o problema si pentru ca deja suntemspre finalul actualului acord cu FMI, iar incertitudinile sunt maimari", spune Anghel.

Datoria publica externa a sarit de 17 mld. euro in martie,potrivit celor mai recente date ale BNR, fata de 10 miliarde deeuro la jumatatea anului trecut.

In prima jumatate a anului 2010 cel mai mare efort de rambursarea fost in luna mai, cand platile de rate si dobanzi in contuldatoriei publice externe au totalizat 214 milioane. In mai 2009suma fusese de 146 de milioane de euro. Pentru luna iunie anulacesta sunt programate plati de aproape 162 mil. euro, fata de 146mil. euro anul trecut.

Aranjamentul de finantare externa deaproape

20 de miliarde de euro incheiat in primavara trecuta prevede operioada de trageri de doi ani (pana in mai 2011) dupa care inceperambursarea sumelor imprumutate. Astfel, si efortul de rambursare adatoriei publice externe va urca semnificativ in anii urmatori.

"Daca acum un an si jumatate - doi ani cel mai important elementera deficitul de cont curent, acum accentul cade pe consolidareafiscala. Cel mai important lucru la care se uita acum investitoriicand crediteaza un stat este daca reuseste sa ajusteze deficitulbugetar", subliniaza Anghel.

Economistul BCR spune ca Banca Nationala are un buffer (stoctampon, n. red.) important prin nivelul ridicat al rezerveivalutare si posibilitatea de a reduce rezervele minime obligatoriiale bancilor comerciale. In 2009, BNR a eliberat o parte dinrezervele obligatorii in valuta ale bancilor comerciale, acesteaplasand mai departe sumele in titluri de stat.

Rezerva valutara scade cu 397 milioane de euro dupa treiluni de crestere

Rezerva valutara a BNR a coborat in luna mai cu 397 de milioanede euro, pana la 31,98 miliarde de euro, dupa trei luni consecutivein care crescuse.

Dealerii au suspectat in ultima parte din aprilie si peparcursul lunii mai interventii discrete ale BNR pe piata valutarainterbancara, menite sa tempereze presiunile de depreciere aleului, aparute odata cu deteriorarea apetitului pentru risc alinvestitorilor internationali. In timp ce monedele pe pieteleemergente vecine au inregistrat fluctuatii considerabile, de panala 2%-3% intr-o singura zi, deprecierea leului a fost plafonata lanivelul de 4,2 lei pentru un euro.

"Scaderea nu este semnificativa, putea sa vina din orice", spuneAnghel.

BNR precizeaza ca iesirile de valuta din vistierie s-au ridicatla putin peste 2 miliarde de euro in mai, reprezentand modificarearezervelor obligatorii ale bancilor comerciale, plati din contulComisiei Europene, platile in contul datoriei publice externe sialtele.

Intrarile la rezerva au totalizat 1,6 miliarde de euro in mai,reprezentand modificari ale rezervelor bancilor comerciale,alimentarea contului Minis terului Finantelor si veniturilerealizate din administrarea rezervei internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO