Bănci și Asigurări

Cotatia dolarului a inghetat

19.08.2004, 00:00 58



Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.822 de lei pentru un euro, cu 42 de unitati mai putin decat cotatia anterioara. Dolarul a stagnat ieri la Bucuresti, fiind evaluat ieri de banca centrala la 33.100 de lei, la fel ca in ziua precedenta.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.840/40.870 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au crescut usor pe fondul unor cumparari de valuta, pana la un maxim de 40.870/40.900 de lei/euro. Spre sfarsitul sedintei jucatorii au inceput sa vanda valuta mai agrersiv, cotatiile coborand treptat. "Piata a fost linistita si ieri. Volumele pe clienti au fost in continuare reduse, insa volumul operatinilor interbancare a inregistrat o usoara crestere comparativ cu ziua precedenta. BNR nu a intervenit nici pe piata", a comentat un dealer. Absenta bancii centrale pe piata valutara coincide, din nou, cu inregistrarea unui deficit din relatiile cu clientii. Astfel, marti volumul cumpararilor de valuta de la clienti a scazut pana la 54 de milioane de euro. Vanzarile bancilor catre clienti au scazut, dar intr-un ritm mai lent, ajungand astfel pana la 65 de milioane de euro.



Operatiunile interbancare au insumat marti 107 milioane de euro.



In aceste conditii volumul total tranzactioant martio pe piata a scazut la 172 de milioane de euro, cu mult sub media ultimei saptamani.



Pe pietele internationale dolarul a stagnat chiar si dupa publicarea raportului privind evolutia inflatiei in luna iulie in economia americana. Astfel, cursul a inregistrat oscilatii destul de amlpe, intre 1,2313 dolari/euro si 1,2366 dolari/euro, trendul fiind de scadere usoara spre valoare de 1,2327 dolari/euro. Potrivit raportului, preturile bunurilor de consum au inregistrat in iulie o diminuare de 0,3%, dupa ce in luna iunie se inregistrase o crestere. Economistii prognozasera pentru luna iulie o crestere a preturilor, dar mai mica decat in iunie. De asemenea, raportul consemna o intensificare a ritmului de construire de noi imobile, ceea ce sugereaza o reluare a cresterii rapide in economia americana. Recenta scadere a preturilor justifica politica "moderata" a Bancii Federale. Aceasta ar putea implica si faptul ca banca nu va mai opera majorari de dobanda la urmatoarele intalniri programate pana la sfarsitul anului.



Pe piata monetara tranzactiile au decurs calm, ca deobicei, dobanda la depozitele pe o luna osciland intre 17,5% si 19% pe an. Banca Nationala nu a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO