Bănci și Asigurări

Credit Europe se pregateste sa treaca la carduri cu cip

26.10.2007, 17:33 25

Credit Europe Bank a coborat timpul de emitere a unui card de credit pana la 30 de minute, in incercarea de a castiga teren pe o piata tot mai aglomerata. Cardurile vor putea fi emise inclusiv in spatii comerciale, unde banca va instala birouri speciale.
Turcii de la Credit Europe (fosta Finansbank) mizeaza astfel pe rapiditate pentru a castiga teren pe piata cardurilor de credit, in timp ce multi jucatori incearca sa se diferentieze prin oferirea de produse cu valoare adaugata (atasand pachete de asigurari, servicii suport sau conditii preferentiale la unii acceptanti).
Bancherii se uita cu multa speranta la piata cardurilor de credit, existand asteptari pentru dezvoltarea acestora odata cu plafonarea creditului de consum traditional. "Avem o cota de piata de 20% pe piata cardurilor de credit", spune Omer Tetik, vicepresedintele bancii care coordoneaza operatiunile de retail.
Credit Europe are in portofoliu circa 170.000 de carduri de credit active. Raiffeisen Bank, a treia banca de pe piata, a anuntat recent ca are in portofoliu 230.000 de carduri de credit. Flavia Branga, directorul directiei carduri in Credit Europe Bank, spune ca banca a emis circa 230.000 de carduri de credit, dintre care o parte nu sunt insa valide. Potrivit datelor transmise de BNR bancilor comerciale, piata cardurilor de credit a ajuns la circa 800.000 de unitati in septembrie.
Banca a achizitionat pana in prezent 40 de automate pentru emiterea rapida a cardurilor de credit, o parte urmand sa fie instalate in sucursalele importante, in timp ce majoritatea vor fi amplasate in centre comerciale. Clientii pot obtine carduri de credit numai pe baza documentelor de identitate si a unei facturi de utilitati, caz in care au acces la o linie de finantare de 500 de lei. Daca sunt prezentate si acte doveditoare pentru venituri, linia de credit poate fi extinsa pana la contravaloarea a trei salarii.
Omer Tetik afirma ca de la inceputul anului trecut banca a investit peste un milion de euro pentru a internaliza procesarea operatiunilor cu carduri si chiar emiterea, ceea ce a permis flexibilizarea acestor procese.
El spune ca in prima parte a lui 2008 banca va incepe sa emita si carduri cu cip. In prezent, doar doi jucatori - ProCredit si ING - emit carduri cu cip, aceasta tehnologie aducand in primul rand avantajul sigurantei sporite pentru tranzactii. Tetik spune ca dupa lansarea cardurilor cu cip, Credit Europe va implementa si un proiect de plati "contactless", tranzactia urmand sa fie realizata fara contactul fizic dintre card si aparatul acceptant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO