Bănci și Asigurări

Creditarea populaţiei a crescut cu 50% în cinci luni şi a depăşit 12 mld. lei

Creditarea populaţiei a crescut cu 50% în cinci luni...

Autor: Anelis Baciu

04.07.2016, 00:07 681

Băncile au acordat în perioada ianuarie-mai credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 12 miliarde de lei, în creştere cu 50% faţă de acelaşi interval de timp din 2015,  pe fondul scăderii dobânzilor la lei şi al promovării agresive de către bancheri a creditelor în monedă naţională.

Defalcat, creditele noi contractate de populaţie pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 54% în perioada ianuarie-mai şi au atins un volum total de 5 mld. lei, în timp ce creditele noi de consum au depăşit 7 mld. lei, adică un avans de 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR. La nivelul lunii mai, creditele de consum au crescut cu circa 5%, atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de mai 2015. Creditele imo­biliare au crescut însă cu 17% faţă de aprilie şi cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul total a atins 1,35 mld. lei în luna mai. Creditele de consum s-au apropiat de 1,6 mld.lei în luna mai. Unii bancheri se aşteaptă însă ca struc­tura creditului de retail să se debalanseze şi mai mult spre îm­prumuturile de consum, ca urmare a introducerii recente a legii dării în plată, dar şi a iminentei epuizări a garan­ţiilor acordate pentru credite prin programul guverna­mental Prima casă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO