Creditele de consum au crescut cu două cifre, pentru prima oară din 2009 încoace. Dobânzile aflate la minime istorice, accelerarea consumului şi sporirea încrederii în economie şi-au spus cuvântul

11 feb 2016 Autori: Anelis Baciu , Liviu Popescu

Soldul creditelor de consum în lei acordate băncilor către segmentul de retail afi­şa la finele anului 2015 un sold de aproximativ 33 de mi­liarde de lei (7,4 mld. euro), în creş­tere cu 11% faţă de anul prece­dent, potrivit datelor BNR. Aceasta este prima creştere de două cifre a cre­ditu­lui de consum în lei după izbuc­nirea crizei.

Soldul creditelor de consum în lei acordate băncilor către segmentul de retail afi­şa la finele anului 2015 un sold de aproximativ 33 de mi­liarde de lei (7,4 mld. euro), în creştere cu 11% faţă de anul prece­dent, potrivit datelor BNR. Aceasta este prima creştere de două cifre a cre­ditu­lui de consum în lei după izbuc­nirea crizei.

La baza creşterii cu două cifre a îm­prumuturilor pe acest segment au stat dobânzile aflate la minime istorice (în 2015 dobânzile la creditele în lei au atins cele mai scăzute niveluri din isto­ria postdecembristă a sectorului ban­car), sporirea încrederii consu­ma­torilor în economie (analiştii estimează că economia locală va avansa în 2016 cu 4-5%, cel mai rapid ritm de creştere din ţările europene), dar şi reluarea unei practici pe care bancherii o fă­ceau în anii de boom ai eco­nomiei, respectiv „acordarea credi­te­lor cu buletinul“.

Creditele de ne­voi personale şi cele acordate în lei pen­tru alte sco­puri au avut în de­cem­brie 2015 pri­ma evoluţie anuală pozitivă din ultimii şapte ani.

Precedentul ritm de creş­tere în teritoriu pozi­tiv a fost înregistrat în 2008, respectiv o creş­tere pe acest segment de 22% faţă de decembrie 2007. Cu alte cuvinte, ban­cherii au început să retrăiască pe par­tea de creditare anii de boom ai eco­nomiei, în timp ce pe partea de bonificaţii la depozite au fost „îm­pinşi“ să le reducă chiar şi sub pra­gul de 1% pe an.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat asigurări că nu se va ajun­ge la dobânzi negative. Dar pe partea de creditare, poate fi considerat avân­tul creditului în lei (soldul total al cre­ditelor în lei a crescut cu 30% în de­cembrie 2015 faţă de aceeaşi lună din 2014) o problemă? BNR spune că nu a tras încă un semnal de alarmă. Deocam­dată.

Între timp, expansiunea creditelor în lei continuă, influenţată în special de creditele de consum.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2016

 
Cuvinte cheie:
credite
, credite de consum
, dobanzi
, banci
, bnr
, creditare
, retail
, economie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide