Bănci și Asigurări

Creditele în franci sunt în suferinţă: restanţele sar cu 15% într-o lună

Autor: Liviu Chiru

12.12.2010, 23:50 41

Restanţele populaţiei la creditele luate în valute exotice - îngeneral franci elveţieni şi într-o proporţie mai mică yeni japonezi- au înregistrat în octombrie un salt cu 15%, până la echivalentula 667 de milioane de lei (156 mil. euro), continuând astfeltendinţa de creştere rapidă, arată datele BNR.

Clienţii care s-au lăsat atraşi în anii trecuţi de mirajuldobânzilor nominale reduse afişate de bănci simt acum din plin câtde usturător poate fi riscul de curs valutar.

În primele zece luni ale anului, francul elveţian s-a apreciatcu circa 10% în faţa leului, până la 3,12 lei pentru un francelveţian. Cotaţiile au continuat să urce, ajungând în prezent la3,3 lei pentru un franc.

"Majoritatea creditelor (cu garanţii imobiliare - n. red.)acordate în trecut au fost în franci elveţieni. Ne preocupă multevoluţia cursului valutar. Însă din calculele pe care le-am făcut,cine a luat un credit în franci a realizat până acum o economiefaţă de un credit similar în euro", spune Adrian Chiciţă, directorgeneral adjunct la OTP Bank. Maghiarii au fost cei care au lansatmoda creditelor în franci pe plan local, utilizând aceastăalternativă ca instrument de marketing pentru a-şi face loc pepiaţă în 2005.

Faţă de octombrie anul trecut, restanţele la creditele în altemonede decât leu, euro sau dolar, au înregistrat o creştere deaproape şase ori, în timp ce totalul restanţelor populaţiei s-adublat.

Dacă în anii de boom băncile preferau să ia franci la dobânzifoarte reduse pe care să îi împrumute mai departe clienţilor,contribuind astfel la deprecierea monedei elveţiene, acum lucrurilearată complet diferit. Investitorii încearcă să se protejeze deturbulenţele de pe pieţele valutare, iar cum activele elveţienesunt considerate printre cele mai sigure, francul se întăreşteaproape necontenit faţă de euro.

Faţă de 2008, francul elveţian este cu peste 30% mai puternic înfaţa leului. În plus, multe bănci au utilizat formule de dobândăpromoţională mai mică, valabilă în primul an de contract, după carese trecea la o formulă de calcul care conducea la o dobândă maimare. Astfel, clienţii au fost loviţi din două părţi, şi decreşterea dobânzii şi de deprecierea leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO