Bănci și Asigurări

Creditul a franat, dar si economisirea a incetinit

25.10.2007, 18:29 12

Creditul neguvernamental a incetinit usor in septembrie, dupa saltul din august, insa economisirea a franat de asemenea.
In septembrie, creditul acordat in mediul privat (populatie si companii private) a urcat cu 4,6%, ajungand la 129 mld. lei (38,4 mld. euro). In august, pasul de crestere fusese de 5,6%, respectiv unul dintre cei mai mari din ultimii ani. In aceste conditii, cresterea anualizata a incetinit usor, la 51%, dupa ce accelerase in precedentele trei luni.
Finantarile in valuta au ramas motorul de crestere al creditului neguvernamental, desi au incetinit usor fata de luna precedenta. Dupa cresterile rapide din ultimele luni, felia imprumuturilor in valuta a inceput din nou sa se extinda, ajungand la 51,4% din totalul creditului neguvernamental.
Creditul in lei a urcat cu 2,9% in septembrie, ajungand la 62,6 mld. lei (18,6 mld. euro). In acelasi timp, finantarile in valuta au urcat cu 7,4%, in lei, pana la echivalentul a 66,4 mld. lei (19,8 mld. euro). Exprimata in euro, cresterea a fost de 4,7%, diferenta de ritm fiind generata de deprecierea cursului din septembrie. Astfel, ritmul anualizat de crestere a creditului in valuta a accelerat la un nou record, de 75% (exprimat in euro).
Apetitul tot mai mare pentru valuta este evident si in cazul populatiei. Luna trecuta, creditele in valuta au urcat cu peste 9%, fata de un pas de 3,3%, in cazul imprumuturilor in lei. In conditiile in care acest diferential de crestere se mentine deja de cateva luni, imprumuturile in valuta s-au apropiat mult de cele in lei, soldurile fiind de echivalentul a 29,4 si respectiv 31 de mld. lei. Preferinta pentru valuta este explicabila, avand in vedere diferentialul inca semnificativ intre costurile finantarilor in lei, respectiv in moneda straina.
Desi creditul a incetinit usor, vestile din septembrie nu au fost pe deplin imbucuratoare pentru BNR, care a constatat si o deteriorare a apetitului pentru economisire. Depozitele clientilor rezidenti au urcat cu numai 1,5%, fata de 4% in august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO