Bănci și Asigurări

Creditul in lei a scazut cu 9%, imprumuturile in valuta isi revin timid

Creditul in lei a scazut cu 9%, imprumuturile in valuta isi revin timid
27.01.2010, 23:10 30

Creditul privat in lei a scazut cu 9% in termeni reali in 2009,pe fondul reticentei la indatorare a populatiei si companiilor siin conditiile in care bancile au devenit mai prudente in a acordafinantari odata cu deteriorarea accelerata a portofoliilor decredite, arata datele BNR.

La sfarsitul lui decembrie, creditul neguvernamental in monedanationala ajungea la 79,7 mld. lei (circa 19 mld. euro) fiind inscadere cu 0,6% fata de luna anterioara. Ritmul de scadere acreditului in lei s-a aplatizat in ultimele luni, in conditiile incare in prima parte a anului trecut declinul lunar depasea unprocent.

"Creditul in lei continua sa scada, dar ritmul s-a diminuatpentru ca exista un efect de baza foarte mare avand in vederedeclinul lunar de 2,4% din decembrie 2008", comenteaza CatalinaMolnar, economistul-sef al RBS Bank.

Analistii spun insa ca imprumuturile in lei ar putea reveni pecrestere in 2010, odata cu scaderea costurilor pentru acesteproduse si revenirea economiei. "Estimam o imbunatatire acreditarii in lei anul acesta odata cu scaderea costului definantare ca urmare a relaxarii politicii monetare de catre BNR.Scaderea dobanzii de referinta s-a reflectat deja in ieftinireaproduselor bancare in lei, iar aceasta tendinta va continua",apreciaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit TiriacBank.

Creditul in valuta a crescut in decembrie, la valori exprimatein euro, cu 0,4% fata de luna anterioara, pana la 120,2 mld. lei(28,5 mld. euro). Pe parcursul anului trecut, creditul in valutas-a diminuat cu 1%, din cauza restrangerii creditarii in primaparte a lui 2009.

"Pe partea de valuta continua trendul ascendent din ultimeleluni, cresterea fiind generata de disponibilitatea bancilor de aacorda imprumuturi anumitor companii. De asemenea, creditul invaluta a fost impulsionat de dobanzile mai mici si de volatilitateascazuta a cursului", spune Molnar.

Per total, piata creditului privat se ridica in decembrie la199,9 mld. lei (47,3 mld. euro), fiind in scadere cu 0,8% interemni reali fata de luna anterioara si cu 3,6% fata de sfarsitullui 2008. In acelasi timp, depozitele populatiei si companiilors-au majorat anul trecut cu 10,8%, pana la 167,7 mld. euro pefondul incertitudinii legate de evolutia economiei si in conditiileunor randamente ridicate. Economisirea a accelerat puternic inprimele luni ale anului trecut, cand lipsa de lichiditate de pepiata a determinat bancile sa urce dobanzile la depozitele in leispre 17-18% pe an.

Ritmul de crestere al economiilor a incetinit in ultimele luni,in decembrie avansul fata de luna anterioara fiind de 2,6%. Inacest moment, pe piata mai exista foarte putine oferte cu dobanzide doua cifre la depozitele la termen.

"Saltul pe partea de depozite a fost facut in conditiiledobanzilor foarte mari de anul trecut. In 2010, am putea asista lao rebalansare intre depozitele in lei si cele in valuta ca urmare aincrederii mai mari a populatiei in moneda nationala", noteazaRozalia Pal. 

In paralel, creditul guvernamental a crescut cu 160% in termenireali, pana la 46,8 mld. lei (circa 11 mld. euro), in conditiile incare Guvernul s-a imprumutat masiv de pe piata interna pentru asuplimenta veniturile in scadere la buget. Creditul acordatadministratiei centrale si locale a ajuns la 11,3 mld. lei, iartitlurile emise de autoritati au ajuns la 35,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO