Bănci și Asigurări

Cresterea restantelor populatiei incetineste de cinci luni

Cresterea restantelor populatiei incetineste de cinci luni
23.09.2008, 18:42 18

Restantele populatiei au inregistrat in iulie o scadere cu peste 3% fata de luna anterioara, aceasta fiind cea mai severa contractie inregistrata in ultimii ani. Si luna iunie adusese o scadere, insa de amplitudine mai mica. Desi in ultimii ani au mai existat scaderi ale soldului, acestea nu au avut loc niciodata timp de doua luni la rand.
Volumul total de restante a coborat in iulie la 680 mil. lei (192 mil. euro), potrivit statisticilor Bancii Nationale, care preia aceste date de la Biroul de Credit. Volumul ramane semnificativ mai mare fata de nivelul inregistrat in 2007.
Dupa aceste corectii, ritmul anual de crestere a restantelor a incetinit la doar 43%, de la 73% in mai si 106% in decembrie anul trecut. De altfel, aceasta este a cincea luna consecutiva in care ritmul incetineste. Varful de crestere fusese atins in iulie anul trecut, cand ritmul era de 119%.
"Este o mare imbunatatire a ritmului de crestere fata de perioada din iarna, dar cred ca este vorba de niste artificii contabile pe care le fac bancile, pe langa efectul de baza. Raportarea restantelor de bancile din sistem se realizeaza in mod corect, dar ma gandesc la refinantari, la externalizari, prelungiri de scadenta, astfel incat creditele neperformante sa nu mai apara in date", a spus analistul financiar Dragos Cabat.
Iulie a fost prima luna in care creditele scoase in afara bilantului au inregistrat o crestere atat de mare, de 27 milioane de lei (7,64 mil. euro). Acestea nu reprezinta insa creantele vandute de banci, ci doar reflecta un pas contabil de trecere in extrabilantier.
In functie de categoria de intarziere, in timp ce restantele intre 31 si 60 de zile si cele intre 61 si 90 de zile au crescut, cu circa 1, respectiv 4 milioane de lei, restantele mai mari de 90 au fost cele care au sustinut scaderea soldului total.
Astfel, la scaderea abrupta a restantelor din lunile de vara a contribuit practica bancilor de a vinde creditele cu probleme catre companii specializate in colectarea de creante.
Surse de pe piata spun ca in vara au fost vandute pachete importante de astfel de credite.
Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, o companie specializata in asigurari de risc comercial si managementul creantelor, a aratat recent ca piata creditelor neperformante externalizate de banci a totalizat in primele sapte luni 300 de milioane de euro. Din total, credite de 130 de milioane de euro au fost scoase din bilanturi, iar pentru imprumuturi de 170 de milioane de euro bancile au achizitionat doar serviciile de colectare.
Ionescu nota cresterea numarului de banci care apeleaza la aceasta alternativa, mai ales printre jucatorii de top, dar si volumele mai mari oferite. Unele banci au chiar o politica de a externaliza periodic creditele restante. Un pachet de credite cu restante mai vechi de 90 de zile se vinde la preturi de 20%-30% din valoarea contabila. Structura pe monede a restantelor indica scaderea acestora doar la creditele contractate in lei, in timp ce la creditele in euro restantele au crescut, iar la cele in dolari restantele au stagnat la nivelul de 1 milion de lei (0,3 mil. euro).
Restantele la creditele in lei detin insa in continuare cea mai mare pondere in total, cu o pondere de 82%, aferenta unui sold de 558 de milioane de lei (echivalentul a 158 de milioane de euro) in iulie. Comparativ cu luna mai, soldul este insa cu aproape 6% mai mic, dupa ce a trecut prin doua luni de scadere.
Ponderea mare a leului in totalul restantelor contrasteaza cu structura creditului contractat de populatie, unde euro are felia cea mai mare.
Bancherii explica ponderea mai mica a restantelor in euro prin utilizarea creditelor in valuta in special pentru finantarea de achizitii de imobile. La aceste credite incidenta problemelor este mult mai mica, avand in vedere structura garantiilor. In schimb, creditele in lei merg in special spre finantarea consumului, iar acestea inregistreaza si probleme mai des.
In luna iulie, numarul de restante a scazut cu 7.000, ajungand astfel la un total de aproximativ 520.000 de restante.
Numarul persoanelor fizice care aveau restante la banci mai mari de 30 de zile a ajuns in iulie la 390.000, in scadere cu 2.300 restantieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO