Bănci și Asigurări

Critica lui Isarescu nu razbate la bancheri: marjele se ingroasa la lei

26.11.2009, 23:05 31

Bancile au relaxat in septembrie creditarea in euro intr-un ritmmai accelerat decat au redus dobanzile bonificate la depozitele noiin aceeasi moneda, marja de castig pe segmentul retail coborand la2,75%, fata de 4,11% la sfarsitul lunii august, arata datele BNR.La lei, trendul ramane insa ascendent.

Dobanda medie la creditele noi in euro acordate populatiei aucoborat pana la 6,47%, in conditiile in care in ultimele luni s-amentinut peste pragul de 8%, iar la inceputul acestui an ajunsesechiar la valori de doua cifre.

Mai multe banci, printre care UniCredit sau Alpha Bank, auanuntat in ultima perioada reduceri importante la dobanzile pentrucreditele ipotecare in euro, raspunzand astfel criticilorguvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a acuzat institutiilefinanciare ca tin costurile de creditare prea sus.

In schimb, la lei marja de dobanda si-a continuat trendulascendent din ultima perioada, ajungand la 7,57% in cazuloperatiunilor de retail. La sfarsitul anului trecut, marja decastig a bancilor ajungea la 2,4% in conditiile in care bancilemajorasera agresiv dobanzile la depozite in incercarea de acompensa lipsa de lichiditate de pe piata.

Bancherii spun ca marjele ridicate reflecta crestereasemnificativa a costului riscului in conditiile in careprovizioanele s-au dublat ca pondere in soldul total al creditelorde la sfarsitul anului incoace. In decembrie 2008, cheltuielile cuprovizioanele reprezentau 3,75% din soldul creditelor acordate debanci, pentru ca la sfarsitul lunii septembrie ponderea sadepaseasca sase procente.

Marjele mai mari la lei sunt explicate si de faptul carestantele la creditele de retail in moneda nationala sunt de douaori mai mari decat la imprumuturile in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO