Bănci și Asigurări

Cu cât creşte rata la un credit în euro după majorarea dobânzii BCE?

Cu cât creşte rata la un credit în euro după majorarea dobânzii BCE?

Autor: Ciprian Valentin Botea

07.04.2011, 15:10 61

Decizia BCE de a majora dobânda la euro de la 1% la 1,25% arputea antrena şi o creştere a costului finanţării pe piaţainterbancară europeană, ceea ce va avea un impact şi asupra ratelorla creditele în valută ale românilor.

De exemplu, un client cu o rată lunară de peste 230 de euro laun credit ipotecar contractat pe 30 ani, va plăti aproape 240 deeuro ca urmare a majorării dobânzii nominale cu 0,25 puncteprocentuale. Creşterea este echivalentă cu 3%.

Circa 60% din creditele contractate de populaţie şi companiisunt în euro.

La sfârşitul lunii februarie, soldul creditelor în valutăacordate populaţiei şi companiilor era de 130 miliarde lei (circa31 mld. euro), în condiţiile în care volumul total alîmprumuturilor ajungea la 207 miliarde lei.

Împrumuturile în valută au ţinut creditarea pe linia de plutireîn ultimul an, soldul acestora urcând cu 8,4% în februarie faţă deperioada corespunzătoare din 2010, în timp ce volumul finanţărilorîn lei s-a diminuat cu 3,2%, arată datele BNR.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO