Bănci și Asigurări

Cu o noua echipa si un nou sediu, Ardaf ataca Bucurestiul

20.01.2004, 00:00 36



Cu o noua echipa si un nou sediu pentru sucursala din capitala, compania de asigurari Ardaf, cu sediul la Cluj-Napoca, intentioneaza anul acesta sa dubleze ponderea Bucurestilor in cifra de afaceri.



Ardaf a avut anul trecut prime brute subscrise de 26,7 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2002, din care doar 10% au provenit de la sucursala din Bucuresti.



"Unul din obiectivele pentru 2004 este dinamizarea activitatii companiei in Bucuresti. Am schimbat echipa de conducere, avem un nou sediu, sper ca am schimbat macazul", a declarat Steluta Racolta, directorul general al companiei.



Sucursala Ardaf din Bucuresti, al carei nou sediu este fosta banca Columna, va fi condusa de fostul director al sucursalei Bucuresti din cadrul Astra, secondat de fostul director al sucursalei Bucuresti din cadrul Asirom, ambele companii concurente.



"Nu este de rau augur preluarea sediului Columna (o banca ce a intrat in faliment - n.red.). Este o cladire reper in zona", a comentat Steluta Racolta.



Alt obiectiv major al companiei pentru 2004 sunt asigurarile maritime. "Am recrutat specialisti in aceasta zona din societatile concurente. Mizam pe prime brute subscrise din aceasta zona de cel putin 1,5 milioane de euro in 2004. Eu vreau sa fim cei mai tari pe maritime. Cat n-am avut specialisti, nu ne-am dezvoltat. La maritim trebuie contracte de reasigurare bune si specialisti buni", a explicat directorul general al companiei din Cluj.



Singurii jucatori de pe piata asigurarilor maritime sunt Astra (circa 0,5 mil. $ prime brute subscrise in 2002), Allianz-Tiriac (circa 0,3 mil. $) si Omniasig (0,07 mil.$).



Recrutarea unor angajati ai companiilor concurente continua si pentru alte sectoare. Ardaf este acum, conform informatiilor de pe site, in cautarea unui director cu experienta pentru divizia de asigurari de viata pe Bucuresti.



Nu sunt inca disponibile date globale asupra pietei in 2003, dar Steluta Racolta crede ca Ardaf a coborat anul trecut in clasamentul asigurarilor generale, pentru ca nu a avut o colaborare suficient de stransa cu bancile.



Ardaf a fost pe locul 5 in 2002, cu o cota de piata de 5,7%, urmata de Generali, Asiban, Unita si AIG Romania, dupa Allianz, Asirom, Omniasig si Ardaf.



In 2003, pe fondul cresterii creditarii, companiile de asigurari, mai ales cele care au ca actionari banci, au vandut mai multe polite de asigurari de viata, de locuinte si credite/garantii.



Cele mai bune cresteri ale companiei au fost pe sectorul raspunderilor civile si property (asigurari de incendiu si alte pagube la bunuri). "Am reusit sa diminuam portofoliul pe auto", a mai spus Racolta.



Compania este controlata de grupul Tender (circa 66% din actiuni), detinut de omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender.



Restul actiunilor sunt impartite intre compania Fibelfin (6%), Fondul Oamenilor de Afaceri (5%), Eurombank (5%), alti actionari (16%). Compania are un capital social de 175 miliarde de lei.



Ardaf a fost fondata de Banca Dacia Felix, si, ca si Omniasig (care a fost fondata de Bancorex), a supravietuit degringoladei in care a intrat banca.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO