Bănci și Asigurări

Cum se raporteaza bancile la dobanzile de referinta in regiune

Cum se raporteaza bancile la dobanzile de referinta in regiune
10.11.2009, 00:00 28

Dobanzile practicate de bancile romanesti la creditele noi inlei acordate populatiei sunt cu pana la 5-6 procente mai mari decatcele platite de cehi sau polonezi pentru creditele contractate inmoneda locala, in conditiile in care si dobanzile-cheie alebancilor centrale difera semnificativ.

In schimb, in Ungaria dobanzile la creditele de consum sunt cucirca 11% mai mari, in conditiile in care inflatia este relativridicata comparativ cu celelalte doua tari, iar creditelecontractate de populatie cu intarzieri la plata ratelor lunare maimari de 90 de zile au depasit 5% din totalul imprumuturilor,potrivit datelor bancii centrale de la Budapesta.

In conditiile in care neperformantele s-au triplat in ultimulan, iar banca centrala se asteapta ca portofoliile de credite sacontinue sa se deterioreze si in 2010, bancherii ungari continua samentina dobanzile la creditele de consum la circa 29%, in timp cedobanda medie la depozitele atrase de la populatie a coborat la8,5% pe an, comparativ cu 10-11% pe an in toamna anului trecut.

In Romania dobanda medie la creditele de consum in lei era de17,92% pe an in august comparativ cu 13,84% pe an in aceeasiperioada din 2008, dar in scadere cu aproape o jumatate de punctprocentual comparativ cu luna anterioara. Si in cazul crediteloripotecare in lei dobanda a crescut in ultimul an cu circa treipuncte procentuale, pana la 11,74% pe an.

Cresterea dobanzilor, spun bancherii, vine in conditiile in carerestantele la creditele in lei contractate de populatie s-au dublatin ultimul an, depasind 2% din portofoliu, potrivit datelor de laBiroul de Credite.

In aceste conditii bancile au inceput sa reduca in ultimaperioada dobanzile la credite, dar intr-un ritm inferior reduceriibonificatiilor la depozite, incercand ca din marja mai mare decastig sa constituie provizioane pentru acoperirea eventualelorpierderi.

In acelasi timp, in Romania si Ungaria dobanda cheie a banciicentrale este de 8%, respectiv 7% pe an, comparativ cu 3,5% inPolonia si 1,25% in Cehia, bancile fiind astfel nevoite sa mentinala un nivel ridicat dobanzile la depozite si implicit lacredite.

Daca in Romania si Ungaria, dobanda reala ajunge la un nivel de2-3% - considerata mult prea ridicata pentru o perioada derecesiune - in Polonia dobanda coboara pana la 0,1%, iar in Cehia adevenit real negativa, in conditiile in care inflatia anualizata afost de 0% in septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO