Bănci și Asigurări

Cum traduc analiştii avertismentul lui Isărescu că BNR va deveni mai pragmatică odată cu creşterea riscurilor internaţionale

Cum traduc analiştii avertismentul lui Isărescu că BNR...

Autor: Claudia Medrega

04.07.2016, 00:08 1603

BNR va pune accentul pe instrumente flexibile, cu impact imediat, precum gestionarea lichidităţii şi operaţiuni de piaţă, dar poate exista şi disponibilitate de a relaxa politica monetară, dacă va fi nevoie.

Înclinaţia spre o abordare mai pragmatică din partea BNR este „binevenită“ în condiţiile amplificării riscurilor şi incertitudinii la nivel internaţional, iar semnalul este de punere a accentului pe instrumente flexibile şi cu impact imediat, precum gestionarea lichidităţii şi operaţiuni de piaţă sau chiar reglementări prudenţiale, dar şi de disponibilitate de a relaxa politica monetară, dacă va fi nevoie. Iar deciziile BNR urmează să fie corelate cu răspunsul Băncii Centrale Europene (BCE) şi al altor bănci centrale din regiune, consideră unii analişti.

În opinia economiştilor, BNR va apela la instrumentele adecvate pentru a răspunde la eventualele şocuri externe şi va încerca să reducă eventualele episoade de volatilitate, pentru a asigura stabilitatea cursului şi o evoluţie a dobânzilor adecvată condiţiilor din piaţă. Unul dintre instrumentele care poate fi activat este reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii în cazul în care apar probleme de lichiditate. Totodată, dacă vom vedea reduceri de rată de dobândă în regiune nu este exclus ca BNR să urmeze tendinţa regională, acesta fiind un scenariu posibil, dar nu scenariul de bază al analiştilor. Deciziile BNR vor lua, totodată, în calcul şi evoluţia inflaţiei, care ar urma să revină în teritoriul pozitiv în a doua jumătate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO